Το STAR «ανοίγει» το καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων: Τι ισχύει σε Ελλάδα και ΕΕ

Σάλος από την απάντηση Ρεν για απελευθέρωση του ορίου απολύσεων

Το STAR «ανοίγει» το καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων: Τι ισχύει σε Ελλάδα και ΕΕ

Σάλο έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος -απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή- σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση η απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Το STAR «ανοίγει» το θέμα των ομαδικών απολύσεων, εξετάζοντας τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα και σε άλ��ες χώρες της ΕΕ.

ΕΛΛΑΔΑ

Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων.

Μια επιχείρηση που απασχολεί από 20 έως 150 άτομα μπορεί να απολύσει μέχρι 6 εργαζόμενους.

Αν απασχολεί πάνω από 150 άτομα μπορεί να απολύσει το 5% και έως 30 εργαζόμενους.

ΒΕΛΓΙΟ

Από το 1998 στο Βέλγιο ισχύει ο ο «νόμος Ρενό».

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 20 έως 100 εργαζόμενους, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τους 10.

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 100 έως 300 εργαζόμενους μπορούν να απολύσουν το 10% των εργαζομένων, ενώ οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 300 ατόμων μπορούν να απολύσουν 30 άτομα κάθε μήνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρκετά πιο ελαστικό σε σύγκριση με την χώρα μας είναι το καθεστώς στη Γερμανία.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να το δηλώσει 30 μέρες πριν στο γραφείο εύρεσης εργασίας όταν μία επιχείρηση απασχολεί από 21 έως 59 άτομα και θέλει να απολύσει 6 εργαζόμενους,

Επίσης, το δηλώνει όταν απασχολεί από 60 έως 499 άτομα και θέλει να απολύσει το 10%.

Τέλος, μία επιχείρηση που έχει από 500 και πάνω εργαζόμενους έχει υποχρέωση να το δηλώσει 1 μήνα πριν όταν θέλει να απολύσει 30 εργαζόμενους.

ΑΓΓΛΙΑ

Στην Αγγλία πριν γίνουν μαζικές απολύσεις, ο εργοδότης πρέπει να μιλήσει με τον κάθε υπάλληλο και να τον απορροφήσει σε κάποια άλλη θέση. Αν ο εργαζόμενος την αρνηθεί αφαιρείται το δικαίωμα αποζημίωσης.

Από 2 χρόνια και πάνω η αποζημίωση ισούται με την πληρωμή μιας εβδομάδας για κάθε χρόνο που συμπληρώνεται στην εταιρεία.

Για απολύσεις πάνω από 100 άτομα, ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει τους εργαζόμενους 3 μήνες πριν από την ημερομηνία απόλυσης, ανεξαιρέτως μεγέθους της εταιρίας. Δηλαδή, μία εταιρία που απασχολεί 1000 άτομα, μπορεί να απολύσει τα 900 ή και παραπάνω.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top