Επιμένει σε «λουκέτο» των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ η τρόικα – Αντιστέκεται η κυβέρνηση

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-δανειστών σήμερα

Επιμένει σε «λουκέτο» των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ η τρόικα – Αντιστέκεται η κυβέρνηση

Σκληρή αλλά και ταυτόχρονα περισσότερο διαλλακτική εμφανίζεται η τρόικα τώρα για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, δεδομένου ότι η συζήτηση τις τελευταίες ώρες έχει στραφεί στην βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου και του στρατιωτικού σκέλους των βιομηχανιών, παρά στις κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ που έχει χαρακτηρίσει παράνομες

Το μείζον πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

Επιπλέον, σε περίπτωση που προχωρήσει η αναδιοργάνωση των δύο επιχειρήσεων, ζητεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν νέα ελλείμματα στο μέλλον. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το χθεσινό «μπρα ντε φερ» έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει τη διάσπαση των δύο εταιριών σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι, με προοπτική να διατηρηθεί μόνο το στρατιωτικό.

Ειδικά για τα ΕΑΣ το κυβερνητικό σχέδιο εστιάζει στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, ύψους 250 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει λάβει η εταιρία από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ και εν συνεχεία να δρομολογηθεί η σταδιακή σμίκρυνση και η αναδιοργάνωσή της.

Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται να μετεξελιχθεί σε στρατιωτικό εργοστάσιο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε οχήματα, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ στόχος είναι η επίσπευση της αποκρατικοποίησής της μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν σήμερα συνάντηση με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως όσο καθυστερεί το κλείσιμο των προαπαιτούμενων τόσο πάει προς τα πίσω η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και θεωρείται αμφίβολ�� ότι θα εκταμιεύσει εντός του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Βίντεο star-εκπομπή Live U

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top