Alpha Bank: Εκτός πραγματικότητας οι απαισ��όδοξοι

Αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για τη μείωση της ανεργίας

Ο�� αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να αποτελέσουν και προάγγελο της αναβάθμισης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.


Σημειώνει ωστόσο ότι παρά την ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει, η περίοδος που θα απαιτηθεί για ικανοποιητική απορρόφηση του πολύ μεγάλου αριθμού των ανέργων που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, θα είναι αρκετά μεγάλη.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, εδραιώνονται πλέον συνθήκες ταχείας αποκλιμάκωσης της ύφεσης καθώς ενδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι οι επώδυνες προσαρμογές των εισοδημάτων και της απασχόλησης πλησιάζουν στο τέλος τους.

Αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει περιορισμένη, η χρηματοδότηση της οικονομίας ανεπαρκής και η φορολογία υπέρ το δέον αποτρεπτική της οικονομικής δραστηριότητας, η οικονομία φαίνεται να ξαναβρίσκει την ισορροπία της, αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δείχνουν αξιοσημείωτο βαθμό προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την πλευρά της προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αρχικά ασθενής και η απορρόφηση της ανεργίας θα γίνεται με αργούς ρυθμούς. Είναι στα χέρια μας να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς.

Αυτό προϋποθέτει εντονότερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην οικονομία (ξένες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, καταθέσεις, κ.α.) και επιστροφή του δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, που είναι αμφότερα συνάρτηση της εδραίωσης βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων στα χρόνια που έρχονται και της συνακόλουθης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το καλό είναι ότι το 2013 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά έτη όπου η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως προκύπτει από τις ροές προσλήψεων - απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων, μπορεί να είναι ακόμη και θετική και σε κάθε περίπτωση, αν είναι αρνητική, η πτώση θα είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την πτώση που σημειώθηκε σε όλα τα έτη μετά το 2006. Γενικά, η καταστροφή θέσεων εργασίας φθίνει με ταχύ ρυθμό και αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνθηκε, περισσότερο από όσο ανέμενε η Alpha, η επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ στο -3,8% στο 2ο 3μηνο του 2013 (από -4,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά), έναντι πτώσης κατά -5,6% στο 1ο 3μηνο 2013, -5,7% στο 4ο 3μηνο 2012 και -6,7% στο 3ο 3μηνο 2012.

Είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα το γεγονός ότι η ανωτέρω τάση σημαντικού περιορισμού της ύφεσης εμφανίστηκε έγκαιρα, από το 2ο 3μηνο του 2013, ενώ η ακόμη εντονότερη βελτίωση της οικονομίας στο 3ο 3μηνο του 2013 γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι οι νέες προσλήψεις εργαζομένων και η καθαρή αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο 2013 ανήλθαν στις 72,7 χιλ. και στις 11,0 χιλ. αντίστοιχα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί τον μήνα Αύγουστο από πριν από το 2007.

Ειδικότερα, οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό και με την πολύ καλύτερη του αναμενομένου πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής (όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του Π2013 στο 8μηνο Ιαν.-Αυγ.2013), αναμένεται να συμβάλουν στην αναγκαία περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στην περαιτέρω επιτάχυνση της πορείας προς την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top