Πώς να αντέξεις τέτοια εξυπηρέτηση;;; 2 χρόνια στο περίμενε για την επιστροφή ΦΠΑ!!!

Έδωσε εντολή ο γγ Εσόδων,αλλά οι ΔΟΥ το χαβά τους! Στοιχεία –ΣΟΚ

Πώς να αντέξεις τέτοια εξυπηρέτηση;;; 2 χρόνια στο περίμενε για την επιστροφή ΦΠΑ!!!

​Μέχρι δύο χρόνια και πενήντα ημέρες….. πρέπει να περιμένουν αρκετές επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται, καθώς οι περισσότερες ΔΟΥ έχουν αγνοήσει επιδεικτικά την εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών(3 μηνών).

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι μέσα σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ να αυξηθούν έως και 10,41%, φθάνοντας προχθές, 9/9, τις 12.442, από τις 11.269 που ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το συνολικό ποσό προς επιστροφή ανήλθε σε 1,1 δισ. από 987,3 εκατ. που ήταν μια εβδομάδα πριν και το μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 402 ημέρες!

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ που «λιμνάζουν», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

-στις 98 από τις 113 ΔΟΥ της χώρας ο χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες και φθάνει μέχρι και τις 783 μέρες(πάνω από 2 χρόνια)

-4.770 επιχειρήσεις επί συνόλου 12.442 που έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,10 δισ. ευρώ, περιμένουν να εισπράξουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών(πάνω από 4 μήνες)

-μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου οφείλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το οποίο καλείται να αποδώσει 328,7 εκατ. ευρώ σε 487 δικαιούχους.

-τα μεγαλύτερα όμως ποσά επιστροφών εκκρεμούν και στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών. Στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 397,8 εκατ. ευρώ από 772 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 436 ημέρες (περίπου 16 μήνες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, το υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει ότι οι αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος ΔΟΥ δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν πρέπει να απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top