ΕΚΤ: Η ευρωζώνη δεν είναι λέσχη για να μπαινοβγαίνουν τα μέλη της

"Αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ, η Γερμανία θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα""

ΕΚΤ: Η ευρωζώνη δεν είναι λέσχη για να μπαινοβγαίνουν τα μέλη της

​Η ευρωζώνη δεν είναι περιστρεφόμενη πόρτα όπου οι χώρες - μέλη μπορούν να μπαινοβγαίνουν εύκολα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Capital το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jens Weidmann.

Δεδομένης της άρρηκτης διασύνδεσης των οικονομιών της ευρωζώνης, μια έξοδος χώρας θα είχε σοβαρές συνέπειες ακόμα και για τη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα δεχόταν «ισχυρό πλήγμα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Η νομισματική ένωση δεν είναι ένα λέσχη που κανείς μπορεί να βγαίνει και να ξαναμπαίνει έτσι εύκολα. Κανείς στην Γερμανία δεν «λαχταρά» το μάρκο. Πολεμάμε για ένα σταθερό ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Weidmann.

Επίσης, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε τον προβληματισμό του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λέγοντας πως αυτού του είδους οι αγορές ομολόγων «καθιστούν ασαφή τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής» και θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Οι μεταρρυθμίσεις και όχι το χρήμα της ΕΚΤ είναι αυτές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη που υποφέρει από υψηλή ανεργία, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δέχονται πιέσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων τους σε αυτό τον τομέα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Ευρωπαίου αξιωματούχου έρχονται σε μια ευαίσθητη περίοδο τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ευρωζώνη συνολικά και μάλιστα λίγες ώρες μετά την δήλωση-βόμβα Σόιμπλε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, ένα νεοϊδρυθέν κόμμα ευρωσκεπτικιστών δημιουργεί νέες αναταράξεις υποστηρίζοντας πως οι προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να υποχρεώνονται σε έξοδο από τη νομισματική ένωση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top