Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα: Ελάχιστη δόση 50 ευρώ και έως 102 δόσεις!

Εκπτώσεις σε άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους και άνεργους - Δείτε αναλυτικά

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα: Ελάχιστη δόση 50 ευρώ και έως 102 δόσεις!
Ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ μηνιαίως και έως 102 δόσεις αλλά και εκπτώσεις στα πρόστιμα σε άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους και άνεργους προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών ή 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Ωστόσο, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση:
- έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, θα καταβάλουν το πρόστιμο εντός προθεσμίας 84 μηνών ή 14 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.
- έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του τρίτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, θα αποπληρώνουν το πρόστιμο σε θα καταβάλουν το πρόστιμο εντός προθεσμίας 60 μηνών μηνών ή 10 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του τρίτου εξαμήνου.
Ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζονται τα 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση τα 300 ευρώ.
Εκπτώσεις σε άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους και άνεργους
Αναφορικά με την καταβολή των προστίμων, άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και όσοι επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και όσοι επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ, θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
Τέλος, οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια ανέργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Καλαφάτης: «Δύσκολο ζήτημα τα αυθαίρετα με ρίζες στο παρελθόν»
«Ξέρουμε ότι το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι πολύ δύσκολο. Οι ρίζες του ξεκινούν από το παρελθόν, έχει πολλές διαστάσεις και δεν χωρά πολιτικός κομματισμός» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.
Όπως τόνισε ο ίδιος, «κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».
Απαντώντας ο κ. Καλαφάτης σε ερώτηση γι' αυτούς που θα εισέλθουν στη νέα ρύθμιση, τόνισε ότι και όσοι υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 (ημιυπαίθριοι) και στον 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) θα μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση.
Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο είχαν κατατεθεί 380.000 δηλώσεις για ρύθμιση.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top