Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του TAP και του ΔΕΣΦΑ

Διαβάστε αναλυτικά

​Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του TAP (Trans Adriatic Pipe-line) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για τη λειτουργία και συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP υπεγράφη σήμερα, μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει επίσης την επιθεώρηση των σημείων διασύνδεσης με το σύστημα αγωγών του ΔΕΣΦΑ για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της τεχνικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (Κήποι Έβρου) και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική.

Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2014 και η ολοκλήρωση το 2018.

Ο TAP επελέγη πρόσφατα από την Κοινοπραξία του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν ως η βέλτιστη διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Με αφορμή τη συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Rikard Scoufias, διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή επιτεύχθηκε μετά από περισσότερους από εννέα μήνες εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης με τον ΔΕΣΦΑ και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων του TAP στην Ελλάδα.

«Tο πιο σημαντικό επενδυτικό και αναπτυξιακό γεγονός της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα και από τα πιο σημαντικά στον τομέα της ενέργειας στην Ευ��ώπη», χαρακτηρίζει το Ελληνο-Αζερικό Επιμελητήριο την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ως του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι οικονομικές και μακροχρόνιες γεωστρατηγικές επιδράσεις της επένδυσης αυτής που θα ανέλθει μόνο για τον ελληνικό χώρο στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, θα είναι μέγιστες και πολλαπλές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top