Γιούνκερ: οι προβλέψεις της Κομισιόν για Ελλάδα δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα

«Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αλλά μπορεί να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης»

Γιούνκερ: οι προβλέψεις της Κομισιόν για Ελλάδα δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα
Οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλαισίωναν τα «πακέτα» διάσωσης της Ελλάδας «δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε στο ΜΝΙ ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΜΝΙ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Juncker είπε πως «πραγματικά πιστεύει ότι οι προβλέψεις δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα».

Ζητηθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κομισιόν έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη στο σύνολό της τα προηγούμενα τρία έτη, ο Juncker, που διατελούσε πρόεδρος του Eurogroup την περίοδο εκείνη απάντησε: «Ναι, συνέβη. Θέλω μόνο να προσθέσω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν πρόκειται για προβλέψεις».

«Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω πως οι προβλέψεις αυτές στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα… όλες οι προβλέψεις που κάναμε αποδείχτηκε ότι δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα».

Ερωτηθείς για το ποιος φέρει την ευθύνη, ο Juncker απάντησε: «Δεν ρίχνω το φταίξιμο σε κανέναν αλλά θα πρέπει να παραδεχτώ πως η Κομισιόν απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα αυστηρά μαθηματικό ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με προβλέψεις. Όχι με αποτελέσματα. Είναι μια δύσκολη περίπτωση».

«Πώς μπορεί κανείς να βρει το θάρρος να προσποιηθεί πως οι προβλέψεις θα βγουν αληθινές;», αναρωτήθηκε. Ο Juncker σημείωσε επίσης πως η Κομισιόν δεν έκανε μόνη τις λάθος αξιολογήσεις.

«Δεν υπήρξε ούτε μία πρόβλεψη που να ευθυγραμμίστηκε με την πραγματικότητα αυτές τις δραματικές στιγμές –παγκοσμίως», είπε.

Ο Juncker είπε επίσης στο ΜΝΙ πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές «σε μερικά χρόνια από τώρα» και πως παρά το γεγονός ότι το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, τα οικονομικά στοιχεία θα υποδε��ξουν την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο στήριξης».

«Δεν θεωρώ πως έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα προσαρμογής, αν και υπάρχουν (ακόμη) μέρη του προγράμματος που μένει να εφαρμοστούν», είπε. «Λάβαμε μία απόφαση το Δεκέμβριο του 2012, πως αν κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν νέα μέτρα υπέρ της Ελλάδας υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως και επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα».

​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top