«Kάναμε λάθος» παραδέχεται κατόπιν εορτής το ΔΝΤ για την Ελλάδα!

Αναγνωρίζουν ότι υποτίμησαν τις συνέπειες της λιτότητας…

«Kάναμε λάθος» παραδέχεται κατόπιν εορτής το ΔΝΤ  για την Ελλάδα!
Έγιναν σημαντικά λάθη στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας παραδέχεται τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εσωτερικό του έγγραφο.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το έγγραφο κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτικό» και βρίσκεται στην κατοχή της Wall Street Journal, ενώ αναφέρεται σε αυτό ότι το ΔΝΤ υποτίμησε σημαντικά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική οικονομία, αν και προσθέτει ότι η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης ότι παραβίασε το ίδιο τους κανόνες που έχει θέσει, προκειμένου να εμφανισθεί το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας σαν βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας.

Την αβεβαιότητα που υπήρχε για την ελληνική διάσωση την χαρακτηρίζει «τόσο σημαντική που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο ως αρκετά πιθανό σενάριο».

Αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο όφελος από το πρόγραμμα βοήθειας του 2010 προς την Ελλάδα το καρπώθηκε κυρίως η Ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα, ενώ επικρίνει την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του τεράστιου φορτίου χρέους της Ελλάδας που τελικά έλαβε χώρα το Μάιο του 2012, δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης πως η δική του ανάλυση για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη «κατά ένα μεγάλο βαθμό», καθώς η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις για τα stress tests, οι οποίες αποδείχτηκαν στη συνέχεια επιεικείς σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα των τεστ.

Ασκείται επίσης κριτική στην Κομισιόν ότι ασχολήθηκε περισσότερο στη «συμμόρφωση με τις νόρμες της Ε.Ε. παρά στην επίδραση στην ανάπτυξη» και «δεν ήταν σε θέση να συνεισφέρει σημαντικά στον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα προωθούσαν την ανάπτυξη».

Κριτική ασκείται και στις ελληνικές κυβερνήσεις για αποτυχία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν δώσουν ώθηση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επισημαίνεται ότι το κόστος της προσαρμογής μοιράστηκε με άνισο τρόπο στην κοινωνία.

Το έγγραφο είναι πιθανό να αναρτηθεί στο διαδίκτυο την Πέμπτη, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

​​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top