ΠΡΟΣΟΧΗ: Στήνει παγίδα με την εισφορά αλληλεγγύης η εφορία!

Πως δημιουργούνται «αθόρυβα» πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στήνει παγίδα με την εισφορά αλληλεγγύης η εφορία!

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν φέτος για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς η υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων τους, θα τους ρίξει στην «παγίδα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η εμμονή του υπουργείου Οικονομικών να δηλωθούν αναλυτικά όλα τα εισοδήματα, ακόμα και αυτά που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς, όπως οι τόκοι των καταθέσεων, στοχεύει στην υπέρβαση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ για εκατομμύρια φορολογούμενους, πάνω από το οποίο επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που κλιμακώνονται από 1% έως 4%.

Μέχρι πέρυσι η αναγραφή στη φορολογική δήλωση εισοδημάτων από: τόκους καταθέσεων, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα, πολυτεκνικά επιδόματα κ.ά, δεν ήταν υποχρεωτική, όπως είναι φέτος.

Η «πρόβα» ωστόσο είχε γίνει με τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις που εισπράττουν οι αγρότες, οι οποίες μπορεί μεν να μην λαμβάνονται πλέον υπόψη για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων, μπαίνουν όμως σε ειδικούς κωδικούς, για να υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι έξτρα φόροι που θα προκύψουν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, δημιουργούν μια νέα δεξαμενή εσόδων σε μια δύσκολη περίοδο για τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Όπως γίνεται σαφές από το «βιβλιαράκι» του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν στους κωδικούς 659-660 όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top