Φάκελος τόκοι: «Μπέρδεμα» στους λογαριασμούς με συνδικαιούχους. Τι γίνεται με τα ανήλικα τέκνα

Θα ξαναφορολογηθούν οι τόκοι; – Από ποιο ποσό και άνω θα δηλωθούν

Ούτε φέτος άφησαν παραπονούμενους τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών και η εφορία αφού τους περιμένει μεγάλη ταλαιπωρία με το «μπέρδεμα» που έχουν προκαλέσει οι τόκοι των καταθέσεων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, από σήμερα ξεκινά η υποβολή (ηλεκτρονικά) των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα συμπληρωθούν και οι τόκοι των καταθέσεων.

Οι καταθέτες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες και να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο το 2012.

Οι απορίες, ωστόσο, είναι πολλές και επί του παρόντος δεν έχει εκδοθεί επίσημη εγκύκλιος που δίνει τις πρέπουσες απαντήσεις:

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πηγές του υπουργείου, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης, ο οποίος υπήρχε και πέρυσι αλλά δεν ήταν υποχρεωτική η συμπλήρωσή του.

Αν και αρχικά είχε ξεκαθαριστεί ότι θα δηλωθούν όλα τα ποσά από το πρώτο ευρώ, αποφασίστηκε και αναμένεται να διευκρινιστεί από Δευτέρα και επίσημα ότι θα δηλωθούν τα ποσά άνω των 250 ευρώ.

Τα ποσά των τόκων θα υπολογίζονται για την κάλυψη του πόθεν έσχες αλλά και των τεκμηρίων διαβίωσης του φορολογούμενου. Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ θα ξαναφορολογηθούν (αφού ήδη παρακρατείται φόρος 10% στην «πηγή», δηλαδή από τις τράπεζες) αλλά στην ουσία… θα ξαναφορολογηθούν! Πως γίνεται αυτό; Όπως και σε λοιπά εισοδήματα (ενοίκια, κλπ.) θα τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1% έως 4%.

Πολλά είναι τα ερωτήματα και όσον αφορά τους λογαριασμούς με συνδικαιούχους. Το ποσό από τους τόκους θα επιμεριστεί ισομερώς σε όλους τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, κάτι που βεβαίως έχει προκαλέσει… γκρίνια καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι «μπήκαν» στους λογαριασμούς για… λόγους ασφαλείας και τώρα τιμωρούνται!

Στις περιπτώσεις που κάποιοι εκ των συνδικαιούχων είναι ανήλικοι, το ποσό από τους τόκους θα επιμερίζεται ΜΟΝΟ στους ενήλικους δικαιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top