Κυνηγά τη φοροδιαφυγή η Ευρώπη: Σε «μαύρη λίστα» οι φορολογικοί παράδεισοι

1 τρισ. ευρώ το φορολογικό κενό από μη εισπραχθέντες φόρους!

Κυνηγά τη φοροδιαφυγή η Ευρώπη: Σε «μαύρη λίστα» οι φορολογικοί παράδεισοι

Να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικής παράδεισος» και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους (εντός και εκτός ΕΕ) καλεί τα κράτη-μέλη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπερψηφίζοντας δύο σχετικές εκθέσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης σ��ην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την αντιμετώπιση της δράσης των χωρών που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά δράση τονίζοντας ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το "φορολογικό κενό" από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε 1 τρισ. ευρώ»!

«Η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η εισηγήτρια, η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Σλοβενίας Μόζτσα Κλέβα Κεκιούς.

«Χρειαζόμαστε μία κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη φορολογία και τα φορολογικά συστήματα που ενισχύουν την ανάπτυξη. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους φόρους αλλά περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις που να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», δήλωσε ο έτερος εισηγητής, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής της Ουγγαρίας Ίλντικο Γκαλ Πελτς.

Επισημαίνοντας ότι πρέπει να μειωθεί η απώλεια εσόδων λόγω φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση (κρατική η ευρωπαϊκή) σε επιχειρήσεις που συνδέονται με φορολογικά αδικήματα, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να εναρμονίσουν τις φορολογικές τους βάσεις και πως πρέπει να δημιουργηθούν μεταξύ των κρατών βάσεις δεδομένων για οχήματα, οικόπεδα και σκάφη, καθώς και πληροφοριοδότες που θα προστατεύονται και δημοσιογραφικές πηγές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top