Σε τρώει η δεξιά σου παλάμη; Όχι άδικα, αφού έρχονται οι "λυπητερές" για τα ακίνητα!

Δες τι φόρους και πόσα θα πληρώσεις μετά το σούβλισμα!!!

​Πρωτομαγιά και Πάσχα των Ελλήνων γιορτάσθηκαν και πέρασαν και τώρα οι φορολογούμενοι βρίσκονται μπροστά στην συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όταν ανακοινώσει το υπουργείο οικονομικών τις ημερομηνίες, αλλά και μπροστά στην πληρωμή των "λυπητερών" για τα ακίνητα.

Από το Ιούνιο τρέχοντος έτους, έως και τον Φεβρουάριο του 2014 ο ένας φόρος θα διαδέχεται τον άλλο, με τον τελικό συνολικό λογαριασμό- μόνο των ακινήτων- να ξεπερνάει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, ενώ δεν γλιτώνει τις επιβαρύνσεις ούτε η πρώτη κατοικία.

Τέσσερις διαφορετικοί φόροι θα πρέπει να πληρωθούν αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα Ιούνιο.

Ξεκινάμε με το νέο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που θα καταφθάσει τον Ιούνιο μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ θα πάρει τη «σκυτάλη» τον Ιούλιο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011και 2012 αλλά και από τον Οκτώβριο θα καταφθάσει και ο ΦΑΠ ��ου 2013.

Παράλληλα με τους φόρους των ακινήτων θα «τρέχουν» και οι δόσεις για το φετινό φόρο εισοδήματος, με τα πρώτα ειδοποιητήρια να ταχυδρομούνται από τη γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τον Ιούλιο.

Αναλυτικότερα οι τέσσερις διαφορετικοί φόροι για το ίδιο ακίνητο που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες είναι:

- «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» για το 2013: Θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012, αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, 2011 και 2012: Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολ��γήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013: Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για φέτος και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

- Φόρος εισοδήματος 2103: Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 3 διμηνιαίες δόσ��ις, εφόσον η βεβαίωσή του γίνει μέχρι τις 31-7-2013. Εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, Εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ. Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που πρόκειται να θέσει σε λειτουργία μετά τις 15 Μαΐου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top