Από διαχειριστής … κροίσος ο «κύριος ΟΠΑΠ»! Το Τζόκερ τον κυνηγούσε από μικρό τον Γίρι Σμετς!

Παίζει με τράπεζες,χρυσό,ενέργεια και τυχερά παιχνίδια ο Τσέχος επιχειρηματίας

​Είναι μόλις 42 ετών και έχει καταφέρει να κατέχει προσωπική περιουσία πάνω από 600 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τσεχική έκδοση του περιοδικού Forbes ,γεγονός που κατατάσσει τον Γίρι Σμετς στην 9η θέση των πλουσιότερων Τσέχων!

Ο «κος ΟΠΑΠ» που απέκτησε με τον κο Μελισσανίδη το 33% του οργανισμού, έχει επενδύσει και στην Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό κάτω του 5% κατέχοντας παράλληλα θέση και στο ΔΣ της τράπεζας, ενώ συμμετέχει από κοινού με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό για τη διεκδίκηση της ΔΕΣΦΑ!

Ποιος είναι όμως ο Σμετς;;

110613_17_1_200_jiri_smejc.jpg

Ο Τσέχος επιχειρηματίας έχει «κερδίσει 2 φορές το Τζόκερ», καθώς έχει κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει και δύο παιδιά !

O Σμετς γεννήθηκε το 1971 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών και Φυσικής του Charles University της Πράγας με ειδίκευση στα Mathematical Economics. Άρχισε τη δραστηριότητα του στο χώρο των τραπεζικών επενδύσεων από το 1992, χρονιά την οποία εργάστηκε ως διαχειριστής χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Το 1993 έλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και CEO της εταιρείας PUFF Consulting s.r.o. Το 1995, διατέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων στην Middle Europe Finance s.r.o. ως trader χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Έως το τέλος του 2004 κατείχε ποσοστό ιδιοκτησίας 34% στην TV Nova Group Τσεχίας.

Μέχρι και πέρυσι ο κος Σμέτς αποτελούσε την κινητήριο δ��ναμη του τσέχικου fund που ίδρυσε ο φίλος του και πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία Πετρ Κέλνερ. O Σμετς εντάχθηκε στην PPF (Primary Privatisation Fund) το 2004 όταν πούλησε στον Κέλνερ την εταιρεία TV Nova Group , της οποίας κατείχε το 34%. Το 2005 έγινε μέτοχος στο PPF και τα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετώπισε ο φίλος του ο Κέλνερ μπόρεσε να αναδειχθεί ο Σμετς , καθώς ανέλαβε εκείνος να διοικήσει το fund που επί των ημερών του εξαπλώθηκε σε πλήθος τομέων. Από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον χώρο της ενέργειας , το επενδυτ��κό κεφάλαιο έχει επεκταθεί σήμερα στην εξόρυξη χρυσού και πολύτιμων μετάλλων (με ορυχεία σε Ρωσία, Καζακσταν) στο real estate (με επενδύσεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) στο λιανεμπόριο οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών και στη βιοτεχνολογία (Ρωσία και αλλού) .

Στην πορεία οι δύο συνέταιροι διαφώνησαν και χώρισαν οι δρόμοι τους, αλλά ο Σμετς δε το έβαλε κάτω. Το καλοκαίρι του 2012 ίδρυσε τη δική του εταιρεία που φέρνει το όνομα Emma Capital παίρνοντας μαζί του όλες τις τραπεζικές μετοχές του στο PPF !Πρόκειται μεταξύ άλλων για την τσεχική τράπεζα Home Credit Bank και τη ρωσική Nomos Bank! Χαρακτηριστικό της δυναμικής της πρώτης, είναι πως έχει ανοίξει υποκαταστήματα ακόμη και στην Κίνα και μετρά συνολικά 2, 5 εκατομμύρια πελάτες! Φανταστείτε πως μέχρι τις 31/12/12 η Home Credit Bank είχε δώσει 1,2 εκατομμύρια δάνεια, ενώ απασχολούσε 7.788 υπαλλήλους!!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top