Πρώτη δόση τον Ιούνιο για 800.000 δικαιούχους του νέου επιδόματος τέκνων

Διαβάστε ποιοι το δικαιούνται και με ποια κριτήρια

Στο τέλος Ιουνίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση από τα νέα επιδόματα τέκνων που από φέτος θα λαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς με παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανάλογα με το εισόδημά τους, όπως αναφέρει σήμερα το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Το ποσό της πρώτης δόσης ανέρχεται μέχρι και τα 2.450 ευρώ (4.900 ευρώ ετήσιο ποσό) για πολύτεκνους με χαμηλό (έως 13.000 ευρώ) εισόδημα, που έχουν έως 5 παιδιά.

Για δικαιούχους με υψηλότερο εισόδημα, το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει στα 1.250 ευρώ. Για οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ η πρώτη δόση είναι 240 ευρώ (480 ευρώ ετήσιο ποσό).

Για την καταβολή των επιδομάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης μόνο ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει η νέα κοινή υπουργική απόφαση.

Η πρώτη δόση θα πιστωθεί στους δικαιούχους στο τέλος Ιουνίου και θα περιλαμβάνουν τα επιδόματα του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2013. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις, η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη προς τα τέλη του έτους. Ωστόσο, ενδέχεται οι πληρωμές να ξεκινήσουν νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Το βασικότερο κριτήριο για την καταβολή των επιδομάτων είναι το εισόδημα, ενώ έχει καθοριστική σημασία για τους ελέγχους να είναι σωστά δηλωμένα ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

Το ενιαίο επίδομα τέκνων δικαιούνται όλες οι οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά. Το βασικό ποσό είναι 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, αλλά όσο μεγαλώνει το εισόδημα, το ποσό μειώνεται. Έτσι, οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 10.000 ευρώ δικαιούται 40 ευρώ. Αν έχει τρία παιδιά και εισόδημα 21.000 ευρώ δικαιούται 80 ευρώ από το ενιαίο επίδομα τέκνων και ετήσιο ποσό 1.500 ευρώ ως τρίτεκνη οικογένεια.

Με την τροποποίηση που έγινε οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι , πέραν των 40 ευρώ που δικαιούνται για κάθε παιδί, θα παίρνουν ετησίως και το ποσό των 500 ευρώ για κάθε τέκνο.

Το επίδομα των 500 ευρώ για οικογένειες με τρία και άνω παιδιά καταβάλλεται εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες (48.000 ευρώ) και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Φορέας πληρωμής θα είναι ο ΟΓΑ.

​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top