Φάκελος αυθαίρετα: Με 500 ευρώπουλα θα γίνεσαι... νόμιμος – Δες όλο το Νομοσχέδιο

Προ του 1983 δεν κατεδαφίζονται-Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα

​Με τη βούλα του Νόμου θα μπορούν στο μέλλον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να πληρώνουν τα πρόστιμα για την τακτοποίησή τους σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις, αντί των 48 που ισχύουν σήμερα με ελάχιστη καταβολή 5%.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, δεν κινδυνεύουν με κατεδάφιση οι αυθαίρετες κατασκευές χτίστηκαν πριν το 1983, οι μικροπαραβάσεις και οι μεσαίου μεγέθους αυθαιρεσίες (παραβίαση έως 40% κάλυψης – δόμησης και έως 20% του ύψους).

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια.

Προσοχή όμως, αν έχετε αυθαίρετο που βρίσκεται μέσα σε δάσος και στον αιγιαλό, τότε για εσάς δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Εκπτώσεις για ανθρώπους με αναπηρία, πολύτεκνους και τρίτεκνους

Για τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων με 80% αναπηρία η έκπτωση για την καταβολή των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι 85%. Για τους πολύτεκνους, η έκπτωση είναι 80%, γι’ αυ��ούς με αναπηρία 67% και ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 80% και τέλος οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ έχουν ελάφρυνση 70%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για:

- Αυθαίρετες κατασκευές που χτίστηκαν πριν το 1975 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό 500 ευρώ.

-Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1983 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου (με βάση τον 4014/11).

-Αυθ��ίρετες μικρές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαμερισματοποίηση κλπ) προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με καταβολή εφάπαξ ποσού 500 ευρώ (για όσες μικροπαραβάσεις κι αν έχει το κτίριο).

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια)προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου και ειδικο�� προστίμου.

-Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια) εντός προκηπίου ή ακαλύπτου. Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με περαιωμένη διαδικασία των νόμων 3775/09 και ν. 3843/10 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου κατά περίπτωση και ειδικού προστίμου (συμψηφίζεται).

- Για τις πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές, προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακό οικισμό. Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο (εντός όγκου κτιρίου ή προσθήκες καθ' ύψος μικρότερο του 10% της συνολικής δόμησης) προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ NOMOSXEDIO-YPEKA.pdfNOMOSXEDIO-YPEKA.pdf

Δείτε παραδείγματα για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις paradeoigmata16-4[1].pdfparadeoigmata16-4[1].pdf

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top