Ω ρε γλέντια: Νομιμοποιούν από την πίσω πόρτα το φακελάκι!

Επιτρέπουν «την υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης» σε γιατρούς κλπ!

Ω ρε γλέντια: Νομιμοποιούν από την πίσω πόρτα το φακελάκι!

Η αθάνατη Ελλαδάρα έκανε πάλι το θαύμα της! Εκεί που λέμε να κάνουμε κάτι να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, έρχεται νόμος ο οποίος δημιουργεί πέπλο προστασίας στο φακελάκι και μάλιστα σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου!

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4139/13 αντικαθιστά το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα και -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης»!

Η απίστευτη και όμως πραγματική αυτή διάταξη, περιλαμβάνεται σε ένα νομοθέτημα, το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών, Υγείας, Άμυνας, Παιδείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας!

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το αόριστο «απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης» είναι κάτι σαν… πλαστελίνη που μπορεί να πάρει ό,τι μορφή θέλει κανείς και -μοιραία- να καλύψει χιλιάδες υποθέσεις δωροδοκίας στο Δημόσιο!

Σύμφωνα, με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, αφού δεν διευκρινίζεται «ποια είναι η απλή παροχή» τα δικαστήρια θα κληθούν να κρίνουν ποια είναι αυτή η παροχή. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε «κάθετα αντίθετος με αυτό το νόμο» και τόνισε ότι ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του (υποθέσεις δωροδοκίας, «γρηγορόσημα», κλπ.) «πρέπει πλέον να μπει στο αρχείο»!

Διαβάστε την ακριβή διατύπωση του νόμου 4139:

«Άρθρο 68

Το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

Παθητική δωροδοκία

Υπάλληλος, ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης ή δέχεται υπόσχεση τούτων, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και υποχρεωτική χρηματική ποινή ίση με το πεντηκονταπλάσιο του ωφελήματος και μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Σε περίπτωση ωφελήματος μη αποτιμητού σε χρήμα, η χρηματική ποινή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 10.000 ευρώ ούτε ανώτερη από 150.000 ευρώ.

Αν η αξία των ωφελημάτων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ή αν ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών, καθώς και υποχρεωτική χρηματική ποινή, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 50.000 ευρώ ούτε ανώτερη από 500.000 ευρώ.

Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top