Πειραιώς: Θετικές οι εκτιμήσεις αλλά θα καθυστερήσει λίγο η ανάκαμψη

«Σε κρίσιμη καμπή η ελληνική οικονομία»

Πειραιώς: Θετικές οι εκτιμήσεις αλλά θα καθυστερήσει λίγο η ανάκαμψη
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή: οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις έχουν αντιστραφεί από αρνητικές σε θετικές (ίσως πολύ θετικές), αλλά αυτή η βελτίωση θα αρχίσει να αντανακλάται στα μακροοικονομικά δεδομένα με κάποια καθυστέρηση, εκτιμά η Διεύθυνση Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2012, θα έχει επιπτώσεις (λόγω του αρνητικού carry-over) στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο μισό του 2013 θα επηρεαστεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, εκτιμά η Πειραιώς.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των νέων φορολογικών μέτρων η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να:

-Συνεχίσει αποτελεσματικά την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής στήριξης, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λαμβάνει τη χρηματοδότηση μέσω της Τρόικας και οι θετικές προσδοκίες να ενισχυθούν περαιτέρω.

-Επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και να βελτιώσει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για την επανεκκίνηση ενός κύκλου επενδύσεων στην οικονομία.

-Προχωρήσει σε εκκαθάριση των χρεών της προς τους προμηθευτές του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία και να προσδώσει μια "business as usual" αίσθηση, τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στα νοικοκυριά.

Δυνητικοί θετικοί παράγοντες για τις Προβλέψεις

-Σημαντική βελτίωση του κλίματος και των δεικτών εμπιστοσύνης καθώς ο φόβος του Grexit εξασθενεί

-Η συνεχής ενδυνάμωση της καταθετικής βάσης καθώς και η σημαντική μείωση του Δείκτη Χρηματοπιστωτικής Πίεσης που υπολογίζουμε
-Βελτίωση τόσο του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του ισοζυγίου ��ρεχουσών συναλλαγών

-Ο ρυθμός μείωσης των απασχολούμενων εμφανίζει κάποια σημάδια επιβράδυνσης

- Η εκταμίευση των κονδυλίων της τρόικας έχει επιταχυνθεί

- Το carry-over effect με βάση τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία που υπολογίζουμε, φαίνεται να είναι μικρότερο από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως (-2,5% έναντι -4,6% τον Οκτώβριο), παρέχοντας μια τεχνική υποστήριξη για πιο ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ

Δυνητικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα

-Η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να περιορίζεται, σε συμφωνία με τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος
- Η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο

- Οι ιδιωτικές επενδύσεις περιορίζονται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα λόγω του χαμηλού ποσοστού χρησιμοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων και των υψηλών πραγματικών επιτοκίων
-Η εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθυστερεί σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα

- Η δυναμική των εξαγωγικών επιδόσεων υποχωρεί

- H κατανάλωση (ιδιωτική και δημόσια) θα συνεχίσει να μειώνεται

-Λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της προσφοράς. Ως εκ τούτου, συνυπάρχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ανεπαρκής εγχώρια ζήτηση στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με τα υψηλά πραγματικά επιτόκια δεν δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για ιδιωτικές επενδύσεις.
Ως εκ τούτου, μια οδηγούμενη από επενδύσεις ανάκαμψη μπορεί να εκκινήσει (τουλάχιστον αρχικά) μόνο μέσω των δημόσιων επενδύσεων.

Τέλος, πρόσθετα σοκ δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος, δεδομένου ότι θα επιδεινώσουν μια ήδη βαθιά διαρθρωτική κρίση, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top