Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

«Κλειδώνουν» τα μέτρα

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

Τα βλέμματα στην Κύπρο είναι στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιείται σύσκεψη κορυφής υπό τον Νίκο Αναστασιάδη για να ενημερωθούν οι Αρχηγοί πλήρως για τα θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την Τρόικα για τις τελικές εκκρεμότητες σε θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα ευρύτερα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα ευρύτερα στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την Ενέργεια.

Στόχος είναι η οριστικοποίηση των θέσεων της κυπριακής πλευράς, έτσι ώστε να γίνει η τελική διαβούλευση με την Τρόικα, διότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Euro working group και πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα.

Τα αγκάθια

-Η βιωσιμότητα των ταμείων πρόνοιας

-Η επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων που είδαν τα κεφάλαια τους να «κουρεύονται έως και 40%

-Βελτιώσεις στα νέα δεδομένα δημοσιονομικής προσαρμογής . Για παράδειγμα, έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι η περίοδος εμφάνισης πλεονάσματος δεν θα είναι το 2016 αλλά το 2017. Με την αποψινή διαβούλευση επιδιώκουν να πάνε στο 2018.

-Το θέμα του φυσικού αερίου
Όταν ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη , αν η Τρόικα επανέρχεται με περαιτέρω απαιτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό που διαβουλεύοντα�� δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, Μνημονίου.
Είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει για το πού θα καταλήξει η διαβούλευση, αλλά επιχειρούνται κάποιες βελτιώσεις. «Για παράδειγμα, έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι η περίοδος εμφάνισης πλεονάσματος δεν θα είναι το 2016 αλλά το 2017. Με την αποψινή διαβούλευση επιδιώκουμε να πάμε στο 2018. Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να μην έχουμε τόσο ασφυκτικά μέτρα, διότι θα επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής»
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top