Οι τροικανοί ξανάρχονται με όρεξη για νέα μέτρα!!

Πυρετός στο κυβερνητικό επιτελείο για έσοδα, κινητικότητα και ασφαλιστικά ταμεία

Οι τροικανοί ξανάρχονται με όρεξη για νέα μέτρα!!

​Προβληματισμός, αγωνία και φόβοι για... νέα μέτρα επικρατούν στο οικονομικό επιτελείο λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Το γεγονός άλλωστε ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με «τιμωρητικές διαθέσεις» μετά και τις εξελίξεις με την Κύπρο. Η υστέρηση των εσόδων είναι ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή την στιγμή και δεν αποκλείεται η τρόικα βλέποντας το δημοσιονομικό κενό να ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα»!!! Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει κάτι τέτοιο και εξετάζει πως μπορεί να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Ωστόσο οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου.

-Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων από την φορολογία φτάνει 280 εκ ευρώ

-Από τις 140 εφορίες μόνο οι 17 βρέθηκαν εντός στόχων τον Φεβρουάριο

-Ο ρυθμός είσπραξης νέων οφειλών φτάνουν στο 4% και ο στόχος ήταν στο 14%

-Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 1,3 δισ ευρώ

-Η έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα υπάρξει ύφεση και το 2014

Τα δύο άλλα «αγκάθια» που προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο είναι η βιωσιμότητα των ταμείων λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που επικρατεί στην χώρα μας και η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα!!! Όσο αφορά το πρώτο ο Γιάννης Βρούτσης έχει στείλει ήδη το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό στην τρόικα η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση των ταμείων, ενώ σχετικά με το δεύτερο, στο υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και οι δανειστές θα ανάψουν τελικά το «πράσινο φως» και θα υλοποιηθεί το σχέδιο κινητικότητας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top