Ανοίγουν σήμερα οι Τράπεζες στην Κύπρο-5 δις ευρώ «προσγειώθηκαν» στο νησί με αεροπλάνο

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία-Στα 300 ευρώ το μέγιστο ποσό ανάληψης

Κρίσιμη ημέρα είναι ΚΑΙ η σημερινή για την Κύπρο, καθώς στις 12 το μεσημέρι, ανοίγουν ξανά οι Τράπεζες, έπειτα από το πολυήμερο «πάγωμα» κάθε τραπεζικής εργασίας.

Τα τραπεζικά καταστήματα, θα μείνουν ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα, ενώ η αστυν��μία έχει λάβει ήδη έκτακτα μέτρα, φοβούμενη τις αντιδράσεις του κόσμου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Προκειμένου να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν σήμερα οι Τράπεζε��, το απόγευμα της Τετάρτης, «προσγειώθηκαν» με αεροπλάνο στην Κύπρο, 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα από την Φρανκφούρτη, τα οποία δόθηκαν από την ΕΚΤ, προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα τραπεζικά καταστήματα.

Για να μπορέσουν να φτάσουν ασφαλή τα χρήματα στον προορισμό τους, στήθηκε τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Τα 5 δις μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ, τα οποία στη συνέχεια φορτώθηκαν με προορισμό την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

ΜΕΧΡΙ 300 ΕΥΡΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΣΗΚΩΣΕΙ» Ο ΚΟΣΜΟΣ-ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ:

Την ίδια στιγμή, δρακόντειοι είναι και οι περιορισμοί, για το ποσό που θα μπορεί να «σηκώσει» ο κόσμος, αφότου ανοίξουν οι Τράπεζες.

Τα 300 ευρώ είναι το μέγιστο ποσό ανάληψης, ενώ απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών και η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Παράλληλα, για ποσά που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, επιτροπή θα εγκρίνει βάσει δικαιολογητικών τις συναλλαγές.

ΣΤΟ 36% το «κούρεμα» στο προκαταρ��τικό επίπεδο:

Σε όλες τις Τράπεζες, το «προκαταρκτικό» κούρεμα καθορίστηκε στο 35% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ενώ το τελικό ποσοστό, αναμένεται να υπολογιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Γι΄αυτό και μέχρι να υπολογιστεί το ύψος του «κουρέματος», τα κατατεθειμένα κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν «παγωμένα».

ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

Με το άνοιγμα των Τραπεζών, η κυπριακή κοινωνία θα είναι πλέον αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα, μιας και ο τρόπος αντίδρασης του κόσμου, θα αποτελέσει και ένδειξη του πως θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ:

Εκτός από τις επιχειρήσεις της Κύπρου που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται «στην εντατική» λόγω της τρομαχτικής έλλειψης ρευστότητας, αγωνία επικρατεί και για τους μισθούς, αφού δεν αποκλείστηκαν από τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, νέες περικοπές.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί που δεν έχουν καταβληθεί, θα καταβληθούν με το άνοιγμα των τραπεζών, ακόμα κι αν υπάρξει καθυστέρηση μερικών ημερών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top