Ν. Αναστασιάδης: «Αισθανόμαστε οργή για το σημερινό κατάντημα»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Κύπρος ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα στα Χανδριά, την οποία ανέγνωσε ο Υπ. Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε μεταξύ άλλων ότι όταν πριν από περίπου 25 ημέρες ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιο βαθειά οικονομική κρίση της ιστορίας της χώρας. «Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία». «Τα σοβαρά και τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα», πρόσθεσε, «προϊόντα της πρωτοφανούς κρίσης, τα βιώνετε όλοι ενώ δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει πληγεί καίρια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και συναισθάνομαι και συμμερίζομαι την πικρία και την οργή του κυπριακού λαού.»

«Αισθανόμαστε οργή, γιατί ένας λαός της αξιοπρέπειας, της ευημερίας και της σιγουριάς έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό κατάντημα. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, χάνουν τα χρήματά τους, στέκονται στις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων και των συσσιτίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

"Πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού"

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε πως δεν είναι του παρόντος ποιοι οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή τη δεινή θέση. «Δεν είναι στις προθέσεις μου, αντί της επικέντρωσης της προσοχής στο πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση, να μπούμε αυτή τη στιγμή σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση στο ποιος και πόση φέρει ευθύνη για τα όσα σήμερα αντιμετωπίζουμε. Εμείς αυτό θα πράξουμε και θα καλέσουμε την πολιτική ηγεσία και το λαό να πράξουν το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αυτή τη δύσκολη στιγμή «έχουμε χρέος απέναντι στη θυσία των ηρώων μας να αγωνιστούμε για την ευόδωσή και του δικού τους αγώνα. Και η μόνη επιλογή που προσφέρει αυτή τη προοπτική είναι η πολιτική της αποφασιστικότητας, της εθνικής ευθύνης και της συνέπειας. Η πολιτική του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού. Η επιλογή της σύνεσης και των τολμηρών πρωτοβουλιών. Που μπορεί να δημιουργήσει έστω και αυτή τη στιγμή μια νέα δυναμι��ή για αποτροπή της τουρκοποίησης και της επανένωσης της διαιρεμένης μας πατρίδας»

Ο κ. Αναστασιάδης μέσω της ομιλίας που ανέγνωσε ο ΥΠΕΣ, θέλησε να βεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως "θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε υπεύθυνα, επιδεικνύοντας σθένος, τόλμη και στρατηγική. Χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δογματισμούς και τα χωρίς περιεχόμενο συνθήματα".

Όπως υποστήριξε, οι Έλληνες της Κύπρου μεγαλούργησαν το 55-59, γιατί τους ένωσε και τους ενδυνάμωσε ένας και μοναδικός σκοπός: η Εθνική αξιοπρέπεια και η Ελευθερία της πατρίδος τους. Έτσι και τώρα, είπε, λαός και πολιτική ηγεσία οφείλουμε να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα. «Μόνο εθνικά ομόψυχοι, όπως αποδεικνύει και η ιστορία μας, μπορούμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Αυτό αποτελεί το ισχυρότερο ηθικό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στα ποικιλόμορφα αδιέξοδα που προβάλλουν απειλητικά στον πολιτικό ορίζοντα».

Η αναγκαία ενότητα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορεί όμως να οικοδομηθεί μόνο με τον αλληλοσεβασμό, το διάλογο και τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. «Με τη διαβούλευση και την εθνική συνεννόηση. Με την συσπείρωση όλων μας γύρω από κοινούς στόχους».

Οι δεσμεύσεις του Προέδρου

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε επίσης πως δέσμευση και υποχρέωση τους είναι να διεκδικήσουν μια συνολική και βιώσιμη λύση, μια λύση εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού. «Μια λύση μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, που λαμβάνει όμως υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες. Περήφανοι και αποφασισμένοι, συνέχισε, εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, βρισκόμαστε εδώ, στα εδάφη των προγόνων μας, χιλιάδες τώρα χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε γιατί αυτή είναι η ιστορική αποστολή του Ελληνισμού της Κύπρου».

«Τη θυσία των ηρώων μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε υποχρέωση να τιμούμε όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, αλλά με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πως δεν βολευτήκαμε με την ποιότητα ζωής που έχουμε κατακτήσει. Πως διαθέτουμε ακόμη ι��ανικά, αξίες και οράματα. Πως γνωρίζουμε την ώρα του αγώνα να προτάσσουμε το "εμείς" μπροστά από το "εγώ"».

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως αυτές οι δύσκολες ώρες είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν οι Κύπριοι πως είναι αντάξιοι συνεχιστές του αγώνα των ηρώων τους. «Αυτό είναι το χρέος μας αλλά και το καλύτερο μνημόσυνο στον Στυλιανό Λένα και σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων της Κύπρου» είπε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top