"Κούρεμα" 18-20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ φέρεται να συμφώνησαν Κύπρος - τρόικα

Σε εξέλιξη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Την Κυριακή το Eurogroup

"Κούρεμα" 18-20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ φέρεται να συμφώνησαν Κύπρος - τρόικα

Πρώτη ανάρτηση: 23/03/2013 20:04

Μετά από πολλές ώρες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, η συνάντηση των οποίων ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι είναι κοντά σε συμφωνία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 18% έως 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου παράλληλα με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής. Σε αντάλλαγμα, όσοι δουν τις καταθέσεις τους να «ψαλιδίζονται» θα πάρουν μετοχές της τράπεζας.

Στο «πακέτο» φαίνεται όμως να μπαίνει και έκτακτη εισφορά που δεν θα ξεπερνά το 4% στις υψηλές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες, όπως αναφέρει το Mega Κύπρου. Σε αντάλλαγμα, δε θα πειραχθούν τα ταμεία Πρόνοιας.

Εμπλοκή παρατηρείται, ωστόσο, με αξίωση της τρόικας η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη Λαϊκή να συγχωνευτεί σταδιακά με την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός το οποίο δεν δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να τους ενημερώσει επί της έκβασης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Με ανάρτησή του στο twitter o Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως "Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Kαταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα".

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις Βρυξέλλες. Όπως σας γράψαμε και νωρίτερα, το Eurogroup τελικά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (στις 19.00 ώρα Ελλάδας) όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο επικεφαλής του, ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισλεμπλουμ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top