Δες τι αλλάζει με τις διορθώσεις στο χαράτσι πριν βρεθείς προ εκπλήξεως!

Ποιός θα επιστρέφει ποσά που καταβλήθηκαν

Δες τι αλλάζει με τις διορθώσεις στο χαράτσι πριν βρεθείς προ εκπλήξεως!

​Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 53 του ν.4021/2011, το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που καταβάλλεται για το έτος 2011 και υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων (εμβαδού, τιμής ζώνης και παλαιότητας) του ακινήτου που ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος κατά την 17/9/2011, επανυπολογίζεται με βάση γεγονότα που αποδεικνύονται από στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος ότι συνέτρεχαν κατά την ως άνω ημερομηνία και με βάση τα οποία, αν ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, θα λογιζόταν κατά την ως άνω ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993.

Αν το τέλος που προκύπτει με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του υπόχρεου κατά την 31η Μαρτίου 2012.

Στην πράξη όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μην είναι δυνατός ο συμψηφισμός μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, είτε γιατί το ποσό του οφειλόμενου τέλους έτους 2012 είναι μικρότερο του καταβληθέντος τέλους έτους 2011, είτε γιατί εν τω μεταξύ έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης του ακινήτου ή αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, ενώ το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011 είχε καταβληθεί αχρεώστητα από τους φορολογουμένους δεν είναι δυνατή η επιστροφή του από τους προμηθευτές, οι οποίοι το είχαν ήδη αποδώσει στο Δημόσιο, ως έσοδο αυτού.

Για τους πιο πάνω λόγους κρίθηκε απαραίτητη η τροποποίηση της σχετικής διάταξης νόμου. Έτσι, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι, στις πιο πάνω περιπτώσεις, η επιστροφή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011 θα διενεργείται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top