Αποτυχημένος και ανίκανος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας!

Νικολούδης: Από τα 11 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής εισπράξαμε το… 0,01%!

Αποτυχημένος και ανίκανος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας!

Για αποκαρδιωτικά αποτελέσματα στη μάχη της φοροδιαφυγής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος μίλησε για αποτυχία και ανικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της Ελλάδας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Νικολούδης αποκάλυψε ότι από τα 11 δισ. ευρώ συνολικής φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν μόλις 130 εκατομμύρια ευρώ και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ! Δηλαδή λιγότερο και από το 0,01% του ποσού!

Ο πρόεδρος της Αρχής δήλωσε απογοητευμένος καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στις ΔΟΥ να ελέγξουν περιπτώσεις προσώπων με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα και καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αφού βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν κάνουν ελέγχους: «Τους δίναμε την τροφή στο στόμα και δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν. Μας έλεγαν “τι να την κάνουμε την πληροφορία που μας στέλνετε;”». Ο ίδιος, τόνισε ότι ο ΣΔΟΕ από την άλλη μπορεί να κάνει ελέγχους αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και έτσι «ο ένας έχει το μαχαίρι, ο άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει».

Ο ίδιος, τό��ισε ότι το 2012 δεσμεύτηκαν συνολικά (μαζί με τη φοροδιαφυγή) 238 εκ. ευρώ, επίδοση που είναι αρκετά καλύτερη από τα 223 εκ. ευρώ του 2011, ενώ στηλίτευση το γεγονός πως συνολικά από το 1997 έως το 2010 (σε σύνολο 14 ετών, δηλαδή) δεσμεύθηκαν όλα κι όλα... 217 εκ. ευρώ!

Ο κ. Νικολούδης αναφορά και στη λίστα Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ δεν του δόθηκε για έλεγχο, ενώ για τις offshore εταιρείες υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολό να τις εντοπίσεις.

Τέλος, τόνισε ότι η υπηρεσία του είναι υποστελεχωμένη με τον ίδιο να... φτύνει αίμα όποτε ζητά την απόσπαση υπαλλήλου: «Δεν παρακαλάω εγώ υπουργούς, αλλά από τους 50 που προβλέπονται έχω 30. Κάθε φορά που ζητάω την απόσπαση υπαλλήλου, φτύνω αίμα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top