Η οικονομική κρίση «ευνουχίζει» τους άντρες;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως και πόσο έχουν αλλάξει οι οικογενειακές ισορροπίες

Η οικονομική κρίση «ευνουχίζει» τους άντρες;

Σημαντικές αλλαγές στις οικογενειακές ισορροπίες έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business, με θέμα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2012, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 365 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, το 80% των ανδρών, στελεχών επιχειρήσεων, εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος.

Από την έρευνα προκύπτει ότι, το 49,1% των ανδρών στελεχών, όσο ακόμη διατηρούσε την εργασία του, εξασφάλιζε αμοιβές, που αποτελούσαν το 50-80% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ το 30,9% των στελεχών, πριν βγει στην ανεργία, είχε εισόδημα που ξεπερνούσε το 80% του οικογενειακού εισοδήματος. Ενώ, μόνο για το 20% των στελεχών, ο μισθός του δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, πριν δηλαδή οι άνδρες στελέχη μείνουν άνεργοι (1-2 χρόνια νωρίτερα), τα εισοδήματα των συζύγων τους ήταν πολύ μικρότερα, σε σχέση με το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος.

Ειδικότερα, το εισόδημα της συζύγου, πριν η κρίση κορυφωθεί, διαμορφωνόταν, ως εξής: σε ποσοστό 69,1% δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, σε ποσοστό 29,1% κάλυπτε το 50-80% του οικογενειακού εισοδήματος και μόλις σε ποσοστό 1,8% ήταν πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, πλέον, το 45,5% των γυναικών εξασφαλίζει πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος, το 16,4% καλύπτει το 50 με 80% του συνολικού εισοδήματος στο σπίτι και το 38,2% κερδίζει αμοιβές που δεν ξεπερνού�� το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top