Θες να αγοράσεις σπίτι; Θες να νιώσεις σαν πασάς στο παλάτι όπως ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής;

Κλικάρε και δες ποιος φόρος μειώνεται και τι αλλάζει με τους συμβολαιογράφους!

​«Να σε κάψω Γιάννη, να σ��� αλείψω λάδι», έναν τέτοιο τίτλο θα μπορούσαμε να δώσουμε στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη φορολογία των ακινήτων! Από τη μία, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, οι φόροι αποθαρρύνουν τους πολίτες στην αγορά σπιτιού ή τους κάνει να μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που αγόρασαν μια κατοικία και από την άλλη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μειώσεις στο φόρο μεταβίβασης και τις αμοιβές συμβολαιογράφων για τα ακίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους μεταβίβασης για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

-έχει αποφασιστεί η μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα των 20.000 ευρώ αξία.

Για παράδειγμα α) Ο Α' αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 €. Ο αναλογών φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%. β)Ο Α' αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 €. Ο αναλογών φόρος θα υπολογισθεί για το μέχρι των 20.000 € τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 € τμήμα με συντελεστή 10%.

Τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης να μειωθεί δραστικά στα επίπεδα του 3% έως 6% ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

-εξετάζεται η περαιτέρω μείωση και του μη φορολογικού κόστους των μεταβιβάσεων ακινήτων.

-Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά η πραγματοποίηση νέας μείωσης των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μεταβιβάσεων. Η προηγούμενη μείωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011.

Το star.gr σας υπενθυμίζει ποιο είναι το αντικείμενο του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και ποιος ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα και σύσταση εμπραγμάτου σε ακίνητο δικαιώματος καθώς και σε μεταβίβαση πλοίου με ελληνική σημαία επιβάλλεται φόρος στην αξία αυτών και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top