Με πρόεδρο τον Μαρκογιαννάκη ξεκινά η έρευνα της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ

Επικλήσεις για μυστικότητα στην Ολομέλεια της Βουλής

Με πρόεδρο τον Μαρκογιαννάκη ξεκινά η έρευνα της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ

​Με επτά ψήφους υπέρ και έξι λευκά, εξελέγη τελικά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και γραμματέας ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Αυτή ήταν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας την οποία υπερψήφισαν οι πέντε βουλευτές της ΝΔ και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Λευκό ψήφισαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, η προανακριτική Επιτροπή που αποτελείται από 13 μέλη θα οργανώσει τη διαδικασία των εργασιών της , προκειμένου να προσδιορίσει τις ημέρες και τις ώρες των συνεδριάσεών της, ενώ μια πρώτη συζήτηση θα γίνει και σχετικά με τις προτάσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά την κλήτευση των μαρτύρων. Το πόσοι και ποιοι μάρτυρες θα κληθούν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέσα στους καταλόγους που έχουν καταρτίσει τα κόμματα σχετικά με τους μάρτυρες εκτός από τον Γ.Παπακωνσταντίνου και συγγενείς του μέσα στη λίστα αυτών είναι :

-Ευάγγελος Βενιζέλος

-Φίλιππος Σαχινίδης

-Γιώργος Παπανδρέου

-Γιάννης Στουρνάρας

Υπενθυμίζουμε πως ως μέλη της επιτροπής μετέχουν:

-από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας,

-από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας,

-από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας,

-από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου,

-από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος

-από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης

-από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Η σιωπή των…. βουλευτών

Νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε σε πολύ αυστηρό τόνο, προτείνοντας μάλιστα την αντικατάσταση όποιου βουλευτή παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του έργου της προανακριτικής στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Από την ΝΔ ο Γ.Ορφανός αφού σύστησε «αυτοσυγκράτηση» είπε πως θα τηρηθεί εκ μέρους του κόμματός του η αρχή της δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως το κόμμα της θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το νόμο, το ίδιο και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει να γίνει παλκοσένικο.

Ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο κόσμος απαξίωσε τις εξεταστικές επιτροπές και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στους φυσικούς δικαστές.

«Η Χρυσή Αυγή δεν θα αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαρί» τόνισε ο βουλευτής Χρ.Παππάς και εκτίμησε -με αφορμή την κακουργηματική δίωξη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ- ότι θα έρχονται νέες προανακριτικές.

Ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Βίντεο ΑΝΤ1

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top