Τον Μάρτιο η πλήρης αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Προετοιμάζεται το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας τον Φεβρουάριο

Τον Μάρτιο η πλήρης αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Εν τω μεταξύ, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ελέγχουν στην Αθήνα την ορθή υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και προετοιμάζουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων τον Φεβρουάριο.

Ήδη, την εβδομάδα που πέρασε στελέχη του ταμείου ESM συζήτησαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις.

Μετά την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου, ακολουθούν δύο ισόποσες δόσεις 2,8 δισ. ευρώ η καθεμία, οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurοgroup του Δεκεμβρίου.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου το βασικό προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα πράγματα δυσκολεύουν: τα προαπαιτούμενα είναι ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Το Μάρτιο η τρόικα θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα. Η θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων ως το τέλος του μήνα είναι απαραίτητη για την έγκριση της δόσης του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της νέας αξιολόγησης αναμένεται ότι θα βρεθούν η εφεδρεία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top