Τι λέει ο Χρ. Σταικούρας για όσα απάντησε ο Ολι Ρεν σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

"Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού καλύτερη από τις προβλέψεις"

Aνακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε απάντηση των όσων αναφέρονται σε χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με απάντηση του κ. O. Ρεν σε ερώτηση του κ. N. Χουντή.

Αναλυτικά αναφέρεται πως "Η Ελληνική οικονομία, μετά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, βρίσκεται, σήμερ��, σε ένα νέο, καλύτερο σημείο αφετηρίας, ώστε να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρήσιμης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης.

Και αυτό αποτυπώνεται και στην πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Πορεία εκτέλεσης, κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, η οποία κρίνεται ικανοποιητική, πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Κι αυτό παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, όπως αναφέρει στην απάντησή του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Όλι Ρεν, με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ της συνεισφοράς του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο 2012, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους:

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ). Οι προβλέψεις είναι ότι, σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο ύψος από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ (6,7% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ), μειωμένο κατά 40%. Το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (δηλαδή του Κρατικού Προϋπολογισμού χωρί�� το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο πράγματι είναι μειωμένο, τόσο στο σκέλος όμως των εσόδων όσο και των δαπανών) είναι μειωμένο κατά 39%. Δηλαδή όσο και του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 3,6 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, με θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της Οικονομίας και στις εκτιμώμενες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση."

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top