Κάνατε ποδαρικό με το δεξί; Δεν… πιάνει! Βρέχει φόρους για τα ακίνητα το 2013!

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Κάνατε ποδαρικό με το δεξί; Δεν… πιάνει! Βρέχει φόρους για τα ακίνητα το 2013!
Κάνατε ποδαρικό μπαίνοντας με το δεξί στο σπίτι σας; Λυπούμαστε αλλά -στο θέμα της φορολογίας- δεν… πιάνει καθώς το 2013 θα βρέξει φόρους για τα ακίνητα!

Ήδη έχουν ταχυδρομηθεί τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2010 ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ 2011! Προς τα μέσα του 2013 υπολογίζεται, εξάλλου, ότι θα σταλεί ο ΦΑΠ για το 2012.

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ειδικού τέλος ακινήτων του 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο οποίος ωστόσο μετά θα δώσει τη θέση του στο ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, το οποίο θα σας προλάβει στα τέλη του 2013! Το ίδιο, φυσικά θα ισχύει και για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Αλλαγές στη φορολογία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Φυσικά, διατηρείται και ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων, που ανέρχεται σε 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες και σε 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους

- Φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων. Αυτό θα προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης (η αγορά ή η με άλλη αιτία κτήση του) του ακινήτου και της τιμής πώλησης του. Η διαφορά θα προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίας, με την εφαρμογή συντελεστών παλαιότητας που ξεκινούν από 0,90 για 1 έως 5 έτη διακράτησης και φθάνουν μέχρι 0.60 για πάνω από 25 έτη διακράτησης.

- Καταργούνται, μεταξύ άλλων, οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου (10%) για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αλλά και για τα ενοίκια.

- Αφορολόγητο όριο στις 50.000 ή 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, ενώ από το φόρο δεν θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια.

- Δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων αλλά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top