Τράπεζες: Στα 26,5 δισ. ευρώ οι ζημιές από επαναγορά και PSI+

Δείτε πόσα δις "έχασε" το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα

Τράπεζες: Στα 26,5 δισ. ευρώ οι ζημιές από επαναγορά και PSI+

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο πρόγραμμα της επαναγοράς με το 100% του χαρτοφυλακίου τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος, που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση των παραπάνω ποσών.

Με την ολοκλήρωση της επαναγοράς και την ρευστοποίηση όλων των ομολόγων των τραπεζών, αποκρυσταλλώθηκε και η σωρρευτική ζημιά λόγω του PSI+ και της επαναγοράς.

Το συνολικό πραγματικό – όχι πλέον λογιστικό - ‘κούρεμα’ ανέρχεται στο 74,3% της αρχικής ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI+.

Οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) συμμετείχαν στο PSI+ με συνολικό ποσό ομολόγων 35,7 δισ. ευρώ, το οποίο ως ποσοστό του ενεργητικού τους, όπως αυτός δημοσιεύτηκε για το έτος 2011, κυμαινόταν από 9,5% (Eurobank) έως 15,6% (Πειραιώς).

Οι ζημίες των τεσσάρων τραπεζών, λόγω της συμμετοχής τους στο PSI+ και στην επαναγορά, είναι 26,5 δισ. ευρώ (προ-φόρων), με την Alpha Bank να εμφανίζει τη μικρότερη (4,4 δισ. ευρώ) και την Εθνική Τράπεζα τη μεγαλύτερη (11 δισ. ευρώ). Το σύνολο αυτών των απωλειών αποτελεί, ταυτόχρονα, όφελος για το δημόσιο, λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων.

Λόγω των τεράστιων ζημιών από τα κρατικά ομόλογα, οι μέτοχοι των τραπεζών – μεταξύ αυτών περί τους 500.000 ιδιώτες μικροεπενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία – απώλεσαν, από το 2007 έως σήμερα, άνω του 95% των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Για τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιαίτερα, η ζημία αυτή είναι επιπλέον εκείνης που υπέστησαν από τη συμμετοχή τους στο PSI+.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των παραπάνω Τραπεζών εκτιμώνται σήμερα στα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό τελικά να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top