Έλληνες καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ στα Τίρανα

Δέκα τεράστιες τοιχογραφίες στην πρωτεύουσα της Αλβανίας

Φεστιβάλ Τίρανα

Ένα  μοναδικό φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών στο κέντρο της  πρωτεύουσας της Αλβανίας.

Ξεκινά το «17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας»

Για το Φεστιβάλ επιλέχτηκαν εννέα καλλιτέχνες με διεθνές κύρος

Για το φεστιβάλ επιλέχτηκαν εννέα καλλιτέχνες με διεθνές κύρος από ένα σύνολο 150 καλλιτεχνών, με κύριο κριτήριο τον επαγγελματισμό και  την υψηλή ποιότητα των έργων τους.

Το Φετινό Φεστιβάλ αποτελεί ορόσημο για την πόλη

 Συμμετείχαν από την Ελλάδα οι καλλιτέχνες Gera, Jamer, Same84 και Wd, ενώ από το εξωτερικό ο Case-Maclaim από τη Γερμανία, οι KozDos από τη Βενεζουέλα, ο Mattia Campo Dal’Orto από την Ιταλία, ο Manomatic από την Ισπανία και ο Wuper από την Σερβία.

 Φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη Πάτος της Αλβανίας

Η UrbanAct και η VΙΖart είχαν συνεργαστεί και πριν δυο χρόνια με τη δημιουργία ενός φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη Πάτος της Αλβανίας, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο το έδαφος για τη δράση στα Τίρανα. Το φετινό φεστιβάλ αποτέλεσε ορόσημο για την πόλη και για τα δρώμενα της τέχνης στην Αλβανία. Και σε αντίθεση με ανάλογα φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών τα οποία υλοποιούνται ανά τον κόσμο και διαρκούν λίγες μέρες, το φεστιβάλ στα Τίρανα διήρκησε ενάμιση μήνα, δίνοντας έτσι χρόνο να «ανοιχτεί» στην πόλη και στους κατοίκους, να δοθεί χρόνος στους καλλιτέχνες να γνωρίσουν την πόλη, να συνομιλήσουν με τους κατοίκους .

Οι πολίτες αγκάλιασαν το Φεστιβάλ 

Να δημιουργήσουν ελεύθερα και να παρέμβουν σε εξαιρετικά μεγάλες επιφάνειες.

Το Φεστιβάλ είναι ορόσημο για τα δρώμενα της Αλβανίας

Οι επιφάνειες που φιλοξένησαν τα εικαστικά έργα ήταν όλες στο κέντρο της πόλης και επιλέχτηκαν τόσο για το μέγεθος τους αλλά κύρια για την χωροθέτησή τους. Έτσι  ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και να δημιουργήσουν ξεχωριστά τοπόσημα στη πόλη των Τιράνων.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τον δρόμο για νέα μονοπάτια

Οι πολίτες στα Τίρανα αγκάλιασαν το φεστιβάλ και αυτό φάνηκε σε όλες τις αντιδράσεις τους και στα συγχαρητήρια που έδιναν στους καλλιτέχνες.  Τα Τίρανα είναι μια νέα πόλη μόλις 100 χρόνων και μάλιστα  πέρσι ηταν τα γενέθλια της πρωτεύουσας. Και για αυτό το λόγο το σκεπτικό για τη θεματική του φεστιβάλ ήταν να δούμε τα Τίρανα σαν μια όμορφη και μορφωμένη γυναίκα, η οποια παρουσιάζεται μέσω των τοιχογραφιών σε διαφορετικές στιγμές της ζωής της. Ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε και σε πιο «τολμηρές» παρεμβάσεις για την ιστορία της πόλης, όπως η τοιχογραφία με τη διασκευή του έργου του Πικάσο: o Πικάσο ήταν απαγορευμένο “είδος” στην εποχή της δικτατορίας.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται στα Τίρανα 


Έτσι το φεστιβάλ ανα δέκα μέρες χάριζε στη πόλη και από μια εικόνα ένα κομμάτι του παζλ, το οποίο σιγά σιγά αποκαλυπτόταν στον κόσμο. Και όταν αυτό το παζλ ενώθηκε, οι πολίτες το αγκάλιασαν.

 

Το φεστιβάλ με αυτή την επιτυχία του πλέον, άνοιξε το δρόμο για νέα μονοπάτια για το 2022, χρονιά που η πόλη των Τιράνων έχει επιλεγεί και ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top