5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Η γλώσσα του «άλλου»

Θα συμμετάσχουν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις από την Ελλάδα και την Κύπρο

πρόγραμμα 5ου διεθνές θερινού πανεπιστημίου

Από την Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Το 5ο Δ.Θ.Π. οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University και με τη συμμετοχή του Euro – American Women’s Council. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος και θα τιμήσει με την παρουσία του το πρόγραμμα. Στην έναρξη του 5ου Δ.Θ.Π. θα συμμετάσχουν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις από την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Μετά από 4 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, το πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 7-14 Ιουλίου. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. 

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας.

Ενδεικτικές θεματικές:

-Γλώσσα και ετερότητα. Η πολιτική της ετερότητας.
-Η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα.
-Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ
-Οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου». Γλώσσα και σεξουαλικότητα.
-Η εγγραφή του ‘άλλου’ μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
-Η γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Διάλεκτοι και κοινωνικός στιγματισμός.
-Διδάσκοντας τη μητρική μας στους ‘άλλους’
-Γλώσσα και επικοινωνιακή προσέγγιση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες (θέατρο, συναυλίες) και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top