Η Ναύπακτος γιορτάζει την 441η επέτειο της Ναυμαχίας με ειρηνικές "μάχες",εκθέσεις και ομιλίες

Φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Η Ναύπακτος γιορτάζει την 441η επέτειο της Ναυμαχίας με ειρηνικές "μάχες",εκθέσεις και ομιλίες

​Tην 441η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου γιορτάζει ο Δήμος Ναυπακτίας, αναπαριστώντας το ιστορικό γεγονός με ειρηνικές «μάχες», εκθέσεις, μελέτες, ομιλίες διαλέξεις, παιχνίδια από τις 6 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η έναρξη του εορτασμού έγινε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα που έλαβε χώρα στα κρυστάλλινα νερά της Ναυπάκτου, ενώ ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας, με κεντρικό θέμα τη γοητεία και την ομορφιά της περιοχής.

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η έκθεση από σπάνιους πίνακες και γκραβούρες της συλλογής του Ν. Μακρυγιάννη άνοιξε τον δρόμο για μία εβδομάδα γεμάτη μελέτες, ομιλίες και διαλέξεις διακεκριμένων μελών της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως των Ν. Μοσχονά, Ομ. Διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Χ. Γάσπαρη, διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Μ. Ντούρου - Ηλιοπούλου, Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Κουμανούδη, Ερευνήτριας ΕΙΕ, Φ. Πέρρα, Διδάσκουσας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λ. Κοτσαλά, Ιστορικού υπ. Δρα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Χασιώτη, Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με θέμα την πλούσια συλλογή της 22ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων θα προετοιμάσουν το έδαφος για την παρέλαση των «Arma Hellas» και την επίδειξη ξιφομαχίας, στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Το 4ο τουρνουά σκακιού, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην παραλία Γριμπόβου, θα δοθούν «ανελέητες μάχες» στρατηγικής, ενώ, στις 20.30, θα διεξαχθεί η φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, η αρχιερατική λειτουργία και η καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου, θα ολοκληρώσουν πανηγυρικά τους εορτασμούς την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και η αμέσως μετά της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ιστορικότερη ναυμαχία. Αποτελεί δε ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική καθώς και στη ναυπηγική. Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα αφενός και του ��νιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου παρά την είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Μετά τη κατάληψη της Κύπρου από τον Σουλτάνο Σελήμ Β΄, τον Αύγουστο του 1570, και τις επακόλουθες από τους Τούρκους σφαγές των παραδοθέντων Ενετών αλλά και μετά την ιταμή και προκλητική στάση των οθωμανών έναντι των χριστιανικών κρατών, άρχισαν τότε με την πρωτοβουλία του, μετέπειτα Αγίου, Πάπα Πίου του Ε΄ τα χριστιανικά κράτη και μάλιστα η Ισπανία και η Ενετία να συνάπτουν συμμαχίες για κοινές κατά των Οθωμανών πολεμικές ενέργειες που απέβλεπαν κυρίως στη διάλυση του οθωμανικού στόλου και την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών. Η ναυμαχία αυτή έληξε με πλήρη νίκη των συμμαχικών πλοίων εκ των οπ��ίων μόνο 15 βυθίστηκαν που όμως φονεύθηκαν περί τους 8.000 εκ των πληρωμάτων τους. Οι δε απώλειες του οθωμανικού στόλου ήταν τεράστιες.

Πληροφορίες

Δήμος Ναυπακτίας

Τζαβέλλα 37 Ναύπακτος

τηλ.: 26340 24150, 26340 27239.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top