«Φωτιά» τα ενοίκια για τους φοιτητές – Το Airbnb τα εκτίναξε στα ύψη

Συμβουλές για πιο οικονομική φοιτητική στέγη

ενοίκια

Καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και ο Γολγοθάς των νέων φοιτητών και των γονιών τους για την εύρεση στέγης στην πόλη που βρίσκεται η σχολή στην οποία πέρασαν στις φετινές Πανελλήνιες. Και λέμε «Γολγοθάς» γιατί πλέον τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας. 

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, τους οποίους επικαλείται ο «Τύπος της Κυριακής», παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα ενοίκια που πιθανότατα θα ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως είναι οι φοιτητές, ενδεχομένως να είναι πιο υψηλά ή στα ίδια επίπεδα με εκείνα που χρέωναν του τουρίστες που επέλεγαν το ακίνητό τους για μίσθωση μέσω Airbnb. 

Ένα ακίνητο στην Κυψέλη για παράδειγμα, που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης όσων χρησιμοποιούν το Airbnb, αλλά είναι κοντά στην ΑΣΟΕΕ, αποδίδει στον ιδιοκτήτη έσοδα της τάξεως των 600 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση λοιπόν που αυτός αποφασίσει να το μισθώσει με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε ο νέος ενοικιαστής, στην προκειμένη περίπτωση ένας φοιτητής, θα πρέπει να καταβάλλει το ίδιο ποσό, μείον τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και καθαριότητας. 

Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, αναφέρει ότι οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή ξεκινούν από τα 140 ευρώ για ένα δώμα, φτάνοντας έως και τα 320 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και μέχρι τα 400 ευρώ για ένα δυάρι.

Αντιστοίχως, ένα σπίτι στην περιοχή Νεάπολη – Μουσείο – Εξάρχεια θα πρέπει να μισθωθεί πέριξ των 500 ευρώ/μήνα, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να μην έχει… χασούρα από τη μετάπτωση στη μακροχρόνια μίσθωση. Κι αυτό γιατί τα έσοδα που φέρεται να εξασφαλίζει μέσω της AirBnb κυμαίνονται μεταξύ 424 ευρώ/μήνα και 838 ευρώ/μήνα (στοιχεία Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντίστοιχα).

Συμβουλές για φοιτητές και γονείς

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων οι γονείς και οι φοιτητές που θα ξεκινήσουν την αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής συμβουλές:

  • Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα.
  • Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.
  • Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
  • Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
  • Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top