Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Και τα χρέη του 2017 στον εξωδικαστικό

Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι

Φάκελος σε γραφείο

Με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρίσκονται αντιμέτωποι 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, στον οποίο μπορεί να ρυθμιστεί κάθε είδους οφειλή (όχι μόνο προς το Δημόσιο), μοιάζει η μοναδική ουσιαστική «σανίδα σωτηρίας», καθώς η άλλη επιλογή που είναι διαθέσιμη σήμερα στους φορολογούμενους με οικονομική δυσπραγία είναι η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Από την Κυριακή, μάλιστα, έχει τεθεί σε λειτουργία εκσυγχρονισμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι που είχαν υποβάλει αιτήσεις πριν από την αλλαγή του νόμου να προσθέσουν και οφειλές του 2017 (μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016).

Τι επιτυγχάνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

-    Ρύθμιση οφειλών για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα (με πτωχευτική ικανότητα) που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2017 και είναι άνω των 20.000 ευρώ

-    Ρύθμιση οφειλών για φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) με χρέη έως 125.000 ευρώ χωρίς να απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας

-    Οι οφειλές προς το Δημόσιο μπορούν να ρυθμιστούν έως 120 δόσεις, προς τρίτους και τράπεζες δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο.

Πετρόπουλος: Εξετάζονται μέτρα για όσους δεν μπαίνουν στον εξωδικαστικό

«Πριν τελειώσει η χρονιά, θα δούμε μέτρα για εκείνους που δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ή δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι περιπτώσεις τους στο σύστημα του εξωδικαστικού, ώστε να μειώσουμε τις οφειλές με έναν εύλογο τρόπο επιμέτρησης της οφειλής», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε πως «πρέπει να βρούμε μία λύση γι' αυτόν τον κόσμο και θα βρούμε».

Όπως τόνισε, «έχουμε ήδη φτιάξει την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εντάξαμε και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2017, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αρκετά αυτά τα μέτρα. Παρεμβαίνουν οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες, που παρεμποδίζουν μία άμεση και εύλογη λύση για τους οφειλέτες».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top