Δίνουν δωρεάν το ακίνητό τους στο Δημόσιο γιατί δεν αντέχουν τους φόρους

Ξεπέρασαν τις 135.000 οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2017

Δίνουν δωρεάν το ακίνητό τους στο Δημόσιο λόγω φορολογίας

Στιγμές… δόξας ζουν οι αποποιήσεις κληρονομιών στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά παραχωρούν το ακίνητο στο δημόσιο δωρεάν λόγω του οικονομικού και φορολογικού βάρους που συνεπάγεται η κατοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων, το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000!

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών της χώρας παραμένει απαξιωμένο, ενώ η απουσία αγοραστικής ζήτησης είναι δεδομένη.

Έτσι, δυσχεραίνεται ακόμα και το προφανές, δηλαδή η δυνατότητα των κληρονόμων να εντοπίσουν αγοραστή και, σε συνεννόηση μαζί του, να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς και έτσι να μπορέσουν να πωλήσουν τουλάχιστον το ακίνητό τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ορκωτό εκτιμητή κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, επιστημονικό σύμβουλο της Solum Property Solutions και πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, «το ακίνητο αποτελεί πλέον άγος. Τα χρόνια της κρίσης οι κατοικίες έχασαν κατά μέσον όρο το 45% της αξίας τους και αυτή την περίοδο σημειώνεται μια σταθεροποιητική τάση».

Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι – με διαφορά από τη δεύτερη– η χώρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων που είναι υπερβολικά επιβαρυμένος με δαπάνες στέγασης είναι τετραπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συγκεκριμένα, το 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top