Οι τρεις Ελληνίδες που ακολουθούν τα χνάρια της 16χρονης Greta Thunberg

Έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πορεία για την κλιματική αλλαγή

Δείτε στο video τι είπαν στο star.gr οι τρεις Εληνίδες που αποτελούν ιδρυτικά μέλη του ελληνικού «Fridays For Future»

Με συνθήματα «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας δράσουμε τώρα» και «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας» δεκάδες μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας και πραγματοποίησαν πορεία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο  κίνημα για την κλιματική αλλαγή,  «Fridays for Future» (Παρασκευές για το μέλλον). 

Οι μαθητές διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή 

Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία τους από την πλατεία Συντάγματος και μέσω της οδού Ερμού κατευθύνθηκαν προς το Μοναστηράκι. Στη συνέχεια, ανέβηκαν την Κολοκοτρώνη και κατέληξαν μπροστά στη Βουλή. 

Μαθητές από όλον τον κόσμο στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή

Με πλακάτ στους δρόμους οι μαθητές 

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της 16χρονης ακτιβίστριας από την Σουηδία Greta Thunberg, η οποία έδωσε ραντεβού στους δρόμους του κόσμου σήμερα αλλά και την επόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Οι μαθητές ανεβαίνουν μπροστά στο σημείο του Άγνωστου Στρατιώτη 

Η 16χρονη-σύμβολο της κλιματικής αλλαγής βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία

Το star.gr, μίλησε με τρεις μαθήτριες Λυκείου που αποτελούν ιδρυτικά μέλη του ελληνικού «Fridays For Future»: τις αδελφές Μαρία και Αριάδνη Παπαθεοδώρου, 17 και 15 ετών αντίστοιχα, και τη 16χρονη, Ελένη Δερβένη. Οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Σχολής είναι πολύ ικανοποιημένες από τη συμμετοχή του κόσμου, ενώ τόνισαν ότι δε θα σταματήσουν μέχρι να αφυπνίσουν με όποιον τρόπο μπορούν τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Μαρία Παπαθεοδώρου: «Ευχαριστούμε πολύ την Greta Thunberg για την ιδεά της»

Η 17χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου, μαθήτρια στη Ελληνογερμανική Σχολή

Τον Φεβρουάριο μαζευτήκαμε κάποια παιδιά και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να φέρουμε και αυτό το κίνημα στην Ελλάδα. Πλέον έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγαλύτερη από την τελευταία φορά και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Και οι τρεις από παλιά ήμασταν συνειδητοποιημένες για το περιβάλλον. Ευχαριστούμε την Greta Thunberg γιατί μας έδωσε την ιδέα, να κάνουμε αυτό το πράγμα, το strike. 

Αριάδνη Παπαθεοδώρου: «Θέλουμε να μας ακούσουν οι πολιτκοί και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης»

Πιστεύουμε ότι αυτό το κίνημα δεν είναι ένα πρόσωπο. Είναι όλοι οι μαθητές μαζί. Και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε φωνή στα νέα παιδιά. Αυτό που θέλουμε είναι μας ακούσουν οι πολιτικοί και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σώσουν τον πλανήτη μας.  Αυτό που βλέπω εγώ στην καθημερινότητά μου είναι ότι οι άνθρωποι δε νοιάζονται πια και θεωρούν ότι αν παίρνουν το αυτοκίνητο κάθε μέρα ή αν ακολουθούν μια δίαιτα που δεν είναι eco friendly δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και αυτό προσπαθούμε να καταλάβουν οι άνθρωποι, ότι αυτά έχουν σημασία. 
Όλες οι χώρες του πλανήτη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει χώρα που δεν θα καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που γίνεται. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι έχουμε εκβιάσει τον πλανήτη τόσο πολύ που αυτή η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια φυσικό φαινόμενο. 

Η 15χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου, μαθήτρια στην Ελληνογερμανική Σχολή 

Ελένη Δερβένη: Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν είναι πολύ ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Μπήκα στο κίνημα ένα μήνα μετά αφού ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Χαιρόμαστε που έχει τέτοια απήχηση. Οι γονείς μου με στηρίζουν πολύ σε αυτό. Το σχολείο μου μας επέτρεψε αν μας δικαιολογήσουν οι γονείς να μπορούμε να φύγουμε από το σχολείο χωρίς να υπάρχει κάποια αρνητική συνέπεια για εμάς και οι γονείς μου συμφώνησαν σε αυτό. Παγκοσμίως θα μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι δεν είναι τόσο ενημερωμένοι όσο θα έπρεπε αλλιώς θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Βέβαια, τα κινήματα που φτιάχνονται, μεταξύ των οποίων είναι το “Friends For Future» σίγουρα συμβάλλουν να ενημερωθούν πιο πολλοί οι άνθρωποι. 

Η 16χρονη Ελένη Δερβένη, μαθήτρια στην Ελληνογερμανική Σχολή
 
 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top