Έξοδος Πάσχα: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια – Όπου φύγει φύγει οι εκδρομείς

Προσοχή: Ακόμα και λίγη βροχή αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου δυστυχήματος

Η Έξοδος για τις διακοπές του Πάσχα έχει ξεκινήσει με τους Αθηναίους να εγκαταλείπουν σιγά σιγά το κλεινόν άστυ. 

Ήδη η κίνηση στα λιμάνια έχει αυξηθεί, ενώ για όσους επιλέξουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό, η Τροχαία προειδοποιεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας πως ακόμα και λίγη βροχή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροχαίου δυστυχήματος.

Θα μας… «πνίξει» η αφρικανική σκόνη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Τι συμβαίνει με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 18 απόπλοι πλοίων, 9 από τη Ραφήνα και 4 από το Λαύριο.

Χθες Μ. Τρίτη 23/04 από το λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν 18 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 12.674 επιβάτες, 2.234 ΙΧ οχήματα, 719 φορτηγά και 321 δίκυκλα.

Από τη Ραφήνα αναχώρησαν 8 οχηματαγωγά πλοία μεταφέροντας 2.729 επιβάτες, 718 ΙΧ οχήματα, 116 φορτηγά και 41 δίκυκλα.

Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν 3 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 524 επιβάτες, 157 ΙΧ οχήματα, 25 φορτηγά και 9 δίκυκλα.

Το λιμενικό σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω της αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Πάσχα

Θα διαρκέσουν όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου και περιλαμβάνουν:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
  • Συξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)\
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
  • Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

SOS από επιστήμονες: Επικίνδυνη ακόμα και η λίγη βροχή 

Ακόμη και λίγο αν βρέχει, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για θανατηφόρο τροχαίο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Όσο πιο βρεγμένος και ολισθηρός είναι ο δρόμος, τόσο πιο φονικός μπορεί να γίνει, προειδοποιούν οι ερευνητές – μια υπόμνηση επίκαιρη ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον μετεωρολόγο Σκοτ Στίβενς του Ινστιτούτου Κλιματολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν δεδομένα για 125.012 θανατηφόρα τροχαία στη διάρκεια πέντε ετών και τα συσχέτισαν με τις καιρικές συνθήκες.

Η μελέτη εκτιμά ότι με λίγη βροχή («μιλάμε για ψιχάλα, που το σκέφτεσαι αν θα ανοίξεις ομπρέλα», όπως είπε ο Στίβενς), ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου αυξάνεται κατά 27%. Με μέτριας έντασης βροχή ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 75%, ενώ όταν βρέχει πολύ, ο κίνδυνος είναι σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερος.

«Οι οδηγοί κόβουν ταχύτητα όταν βρέχει πολύ, αλλά υποεκτιμούν τον κίνδυνο της λιγοστής βροχής», επισήμανε ο Αμερικανός μετεωρολόγος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top