Νέο ευρωπαϊκό Master Plan κατά της προσφυγικής κρίσης-Τα θετικά κίνητρα και οι τιμωρίες

Τι δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

​Με μια τακτική καρότου και μαστιγίου ή «θετικών και αρνητικών κινήτρων» η Ευρωπαϊκή ένωση θα επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τις προσφυγικές ροές από την αφρικανική ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία, η ΕΕ προτίθεται να προχωρήσει σε παρόμοιες συμφωνίες με εννέα χώρες της Αφρικής, καθώς και της Μέσης Ανατολής (την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τυνησία, τη Νιγηρία, το Μαλί, την Αιθιοπία, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και τη Λιβύη)για να μειώσει τα προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

«Στόχος είναι η καταπολέμηση των αιτιών και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η ιδέα στηρίζεται στις εμπειρίες που αποκομίσαμε πρόσφατα από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα εί��αι όμως μια απλή αντιγραφή (της συμφωνίας). Δεν μπορείς να υιοθετείς τα ίδια μέτρα για όλες τις χώρες. Αντιθέτως θέλουμε εξειδικευμένα μέτρα για κάθε μεμονωμένη χώρα», δήλωσε στην Welt ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

gf.jpg

Δ.Αβραμόπουλος

«Θέλουμε να τις πείσουμε να δεχθούν την επιστροφή παράνομων μεταναστών. Επιπλέον, στόχος είναι αυτές οι χώρες να κινηθούν με συνέπεια κατά των διακινητών και να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Πέραν αυτών θέλουμε να αποτρέψουμε το να ξεκινούν οι πρόσφυγες το επικίνδυνο τα��ίδι τους προς την Ευρώπη. Γι΄ αυτό το λόγο θα ενθαρρύνουμε ορισμένα κράτη που γειτνιάζουν με τις χώρες καταγωγής των προσφύγων να διασφαλίζουν στους ανθρώπους μια ακόμη πιο ασφαλή υποδοχή. Και τέταρτον, θέλουμε να διανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, με τις χώρες της ΕΕ είτε να δέχονται ανθρώπους που έχουν ανάγκη απευθείας από τις χώρες προέλευσης, είτε να παρέχουν σε νόμιμους μετανάστες (…) άδειες παραμονής και εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας Blue Card», πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Για όσες χώρες συνεργαστούν, η ΕΕ θα προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα, ενώ η ελλιπής συνεργασία αντίθετα, θα «τιμωρείται» και θα έχει συνέπειες.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «η ΕΕ μπορεί να προσφέρει θετικά και αρ��ητικά κίνητρα. Στις χώρες που θα συνεργαστούν μπορούμε να υποσχεθούμε -πέρα από την ήδη παρεχόμενη βοήθεια- μια περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη ή και τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων. Για όσους, αντίθετα, δεν τηρήσουν τις συμφωνίες, ενδέχεται να υπάρξουν “περιορισμοί”».

Πόσα χρήματα θα δοθούν; Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μεταξύ 2016 και 2020 μπορούν να διατεθούν περί τα 8 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση των μεταναστευτικών εταιρικών σχέσεων. Όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος, «το φθινόπωρο θα παρουσιάσουμε ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Δίνοντας ώθηση σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έως και 31 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν θα διαθέσει μέχρι το 2020 3,1 δις ευρώ. Εάν συμμετάσχουν αναλόγως οι χώρες μέλη και άλλοι εταίροι, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν εντέλει επενδύσεις ύψους έως και 62 δις ευρώ», εξήγησε ο κ.Αβραμόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top