Οι αποκαλύψεις της Liberation για τη διαπραγμάτευση - Η «φονική» ατάκα Παππά σε Τσίπρα

«Καλός Έλληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής»

«Αλέξης Τσίπρας: Καλός Έλληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Liberation για τον Αλέξη Τσίπρα και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενεί ένα σκίτσο του Αλέξη Τσίπρα ως Ικάρου να πλησιάζει τον ήλιο με φτερά από κερί, οι εταίροι κατάλαβαν γρήγορα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν μια «κανονική κυβέρνηση» αλλά κάτι σαν κεντρική επιτροπή.

Ο Ζαν Κατρεμέρ μάλιστα διαλέγει και ένα συγκεκριμένο περιστατικό κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για να αποδείξει τον ισχυρισμό της Liberation.

93f403cc9c4c91ff1a114f7c67e19bb8.jpg
Ενώ συζητιόταν το θέμα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά με αυτόν της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο Νίκος Παππάς είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στα αγγλικά ώστε να τον καταλάβουν όλοι: «Κύριε πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Δεν μπορείτε!».

Ο πρωθυπουργός μόλις είχε συμφωνήσει να εξισώσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά με εκείνον στην ηπειρωτική Ελλάδα όπως ζητήθηκε από τους συνομιλητές του. «Το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν να πάει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά να μ��ν διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Έτσι, δέχτηκε τον ΦΠΑ στα νησιά ως μία χειρονομία που έδειχνε ενόχληση» είπε στη Liberation ένας από τους μάρτυρες της σκηνής, o οποίος πρόσθεσε έκπληκτος: «Δεν έχουμε ακούσει ποτέ σε μια "κανονική" κυβέρνηση, ένας απλός σύμβουλος να απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο στον Πρωθυπουργό».

Τι έγινε στη συνέχεια; Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς αποχώρησαν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν με την ελληνική αντιπροσωπεία. «Όταν επέστρεψε ο Τσίπρας εξήγησε πως δεν μπορεί να δεχθεί να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Ο Γιούνκερ και οι συνεργάτες του μένουν έκπληκτοι» αναφέρει η εφημερίδα.

«Αυτή η χαοτική λειτουργία είναι σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά απλά “πρώτος μεταξύ ίσων” σε ένα σύνθετο πολιτικό μηχανισμό. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας αποχωρούσε συχνά από το τραπέζι για να ελέγχει αν ακόμα είχε την υποστήριξη των διαφόρων συνιστωσών του. Όταν διαπίστωνε ότι δεν την είχε, επέστρεφε στις διαπραγματεύσεις και ακόμη και αν μιλούσε με πολύ ασάφεια, όλοι παρατηρούσαν ότι είχε αναγκαστεί να αλλάξει θέση. Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι είχαν διαπραγματευτεί για έξι μήνες και όχι με μία κλασική κυβέρνηση, αλλά με μια κεντρική επιτροπή» τονίζει η Liberation, κάνοντας λόγο για συνομοσπονδία μικρών κομμάτων που ξεκινούσε από τον τροτσκισμό περνούσε στους σοσιαλδημοκράτες και έφτανε στους σταλινικούς κομμουνιστές, τους οπαδούς του Τσάβες και τους μαοϊκούς και το οποίο «σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια πέρασε από το 4% των ψήφων στο 36%, χωρίς να έχει καμία διοικητική ή κυβερνητική εμπειρία».

«Ο σκοπός του Τσίπρα ήταν να πάμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών του, δεν πήγε να διαπραγματευτεί, αλλά να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας το τέλος του Ιουνίου, με την ελπίδα ότι η προοπτική του Grexit θα προκαλούσε αρκετό φόβο για να κάνουμε υποχωρήσεις, ιδίως στο ζήτημα του χρέους και σε ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις» εξηγεί στη συνέχεια η γαλλική εφημερίδα, καταλήγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε «σχέδιο Β» και πως το δημοψήφισμα ήταν μια καταστροφή καθώς έφερε μια συμφωνία πολύ ��ιο σκληρή απ' ότι πριν το ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top