Η υπομονή των εταίρων εξαντλείται: Ζητούν περικοπές μισθών και συντάξεων

Η κυβέρνηση ελπίζει σε πολιτική συμφωνία, αλλά οι δανειστές κρατούν ψαλίδια-Πρώτη δημοσίευση: 16/04/2015 09:02

​Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να χάνουν χρόνο με πειραματισμούς και διγλωσσία, η οποία δεν δημιουργεί στους εταίρους της χώρας καμία εμπιστοσύνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που ουσιαστικά δεν έχει καν ξεκινήσει.

Η πρώτη λίστα και ο χρόνος που χάθηκε για να απορριφθεί τελικά, φέρνει τη χωρά ξανά στο σημείο μηδέν, δύο μόλις εβδομάδες πριν το τέλος του πρώτου διμήνου της παράτασης, που ουσιαστικά σκοπό είχε τη συμφωνία και τη νομοθέτηση για να κλείσει το παλιό ελληνικό πρόγραμμα.

Η μόνιμη υπόμνηση «δεν θα πάρουμε υφεσιακά μέτρα», ακούγεται πλέον εξαιρετικά άσχημα στα αυτιά των κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι μιλάνε για κοροϊδία, καθώς «η υπερφορολόγηση έναντι των περικοπών των δαπανών του δημοσίου είναι η ουσία της υφεσιακής πολιτικής». Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι των κρατών μελών περιμένουν να δουν μέτρα σταθερής, μόνιμης απόδοσης και διαρθρωτικού χαρακτήρα, όμως ακ��μα δεν έχουν δει τίποτα. Οι ελεγκτές της τρόικας των θεσμών δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που επιβάλει η αποστολή τους (που περιγράφεται στα κείμενα που έχει υπογράψει η Ελλάδα - και με αυτή την κυβέρνηση στο πλαίσιο της παράτασης) και γενικώς ο Απρίλιος φαίνεται να φεύγει χωρίς συμφωνία.

Η μεγάλη παρεξήγηση, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εταίρων έγκειται στο τι είναι η συμφωνία και πώς θα επιτευχθεί.

Κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι η Αθήνα, ακόμα και σήμερα, μετά από όλα αυτά, εσφαλμένα πιστεύει ότι λύση θα δοθεί με πολιτική συμφωνία στο επίπεδο των υπουργών. Μάλιστα παρά τις επανειλημμένες διορθώσεις και τις αναλυτικές εξηγήσεις, οι εταίροι είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας έφυγε από τη συνεδρίαση με την ίδια λανθασμένη πεποίθηση ότι, στις 24 στο Eurogroup θα τα βρούνε οι υπουργοί.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οι εταίροι και οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι στο Eurogroup θα πάει έτοιμη συμφωνία και τίποτα άλλο. Μάλιστα δεν έχουν καμία σημασία οι ημερομηνίες 24/04 και 11/05, καθώς το Eurogroup θα συγκληθεί, όταν καταλήξουν οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές στο staff level agreement. Φυσικά πριν την εκταμίευση χρημάτων και καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη ακόμα και των πιο καλόπιστων στην ΕΕ, θα πρέπει να μεσολαβήσει η νομοθέτηση τμημάτων της συμφωνίας.

Οι εταίροι και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν όμως στο μεταξύ χάσει την υπομονή τους με τα σκαμπανεβάσματα και ακόμα αναζητούν αξιόπιστο συνομιλητή στην Αθήνα. Περιμένουν η Αθήνα να μάθει καταρχήν πώς γίνεται η δουλειά με την τρόικα και τι ακριβώς εννοούν όλοι οι άλλοι, όταν μιλάνε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν χάσει την υπομονή τους είναι και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, που είδε όλο τον κόπο και την προσπάθεια να πείσει τους πάντες για την ελληνική υπόθεση να γκρεμίζεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Όσο για το αν και πότε τελειώνουν τα λεφτά της Αθήνας, αυτό δεν το ξέρει κανείς. Ξέρουν όμως ότι οι τράπεζες δεν αντέχουν άλλες εκροές κεφαλαίων και ως εκ τούτου η Τράπεζα της Ελλάδα θα παρέμβει όταν κρίνει πως είναι αναγκαίο να μπουν capital controls.

Και ο Μάριο Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη εξήγησε χθες ότι ο ELA θα επεκτείνεται, όσο οι τράπεζες θα είναι φερέγγυες. Τα περιθώρια στενεύουν και κανείς στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζει, αν και κατά πόσο όλα αυτά είναι κατανοητά στην Αθήνα, ή αν η κυβέρνηση καταλαβαίνει ποιος θα ζημιωθεί από τα capital controls και την πιστωτικής ασφυξία. Βεβαίως υπάρχουν και οι κοινοτικοί που αναγάγουν την στάση της Αθήνας σε ιδεολογικά κίνητρα. Για κάποιος το κράτος και το δημόσιο πρέπει να φυλάσσονται σαν ιερές αγελάδες, εξού και οι αγωνία για την πληρωμή των μισθών στο δημόσιο τομέα (και τις περικοπές τους), αλλά ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και να μένει στα αζήτητα, στα arears και έχει ο Θεός.

Τι ζητούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ οι εταίροι;

Ότι και να λέει η ελληνική κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα λιτότητας, ότι και να πιστεύει περί πολιτικής συμφωνίας, οι εταίροι και δανειστές επιμένουν στην κλασική "συνταγή" που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ζητούν είναι:

- νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

- νέες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου με την εφαρμογή του ενιαίου μισ��ολογίου για όλους και σε όλα τα επίπεδα.

- αναπροσαρμογές των κύριων συντάξεων και του ΕΚΑΣ

-ισοδύναμα μέτρα για την 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν συνολική σύνταξη ως 700 ευρώ, αλλιώς ζητούν να μην γίνει πράξη η εξαγγελία της κυβέρνησης

- κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

- κατάργηση του ΦΠΑ 6,5%,

-κατάργηση των φοροαπαλλαγών

-αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top