Αυτές είναι οι 21 θέσεις του Ποταμιού

Θεοδωράκης: Είμαστε το κέντρο των αλλαγών, ένας νέος φορέας πατριωτισμού

​Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής τις 21 θέσεις του κινήματος «του ριζοσπαστικού Κέντρου» και «των αλλαγών», που θα «επουλώσουν τα τραύματα της χώρας».

Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο, «το Ποτάμι είναι φορέας ενός νέου πατριωτισμού» που «δεν εξαντλείται στην επίκληση του ένδοξου παρελθόντος και δεν έχει σχέση με τον αδιέξοδο και επικίνδυνο εθνικισμό» αλλά «οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις».

«Είμαστε, το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο αλλά δεν είναι ανίκητο, ένα κίνημα που μπορεί να είναι η λύση για τις λύσεις, η λύση για τα πρόσωπα» πρόσθεσε ο κ.Θεοδωράκης, εκφράζοντας την επιθυμία να αλλάξει η μεγάλη ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε η παρούσα Βουλή πριν διαλυθεί να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικά για τους υπουργούς, είπε πως δεν θα πρέπει να αποφασίζει η Βουλή για τη δίωξή τους, αλλά να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο ανώτατων δικαστών, όπως στη Γαλλία ή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Θέλουμε, είπε δραστική μείωση των μελών της κυβέρνησης, κεντρικό συντονισμό πολιτικών, μόνιμους υφυπουργούς στην παιδεία – την ασφάλιση – την υγεία – το υπουργείο εξωτερικών, μειώσεις ειδικών συμβούλων και κατάργηση αναπληρωτών.

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή, ο κ.Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως «θα προτείνουμε τους άξιους, τους καινοτόμους, τους κοσμοπολίτες, τους δημιουργούς. Έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού».

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, η πρόταση του κ.Θεοδωράκη είναι να σταματήσει το κυνήγι του σταυρού, να χωριστεί η χώρα σε μικρές περιφέρειες. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μια για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης ��εριφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Το σύστημα, σημείωσε πρέπει να γίνει αναλογικότερο, αλλά όχι απολύτως αναλογικό, καθότι σε αυτή την περίπτωση θα βγάζει έδρα στην Βουλή και κάποιος που συγκεντρώνει το 0.3 του εκλογικού σώματος, δηλαδή με 20.000 ψήφους.

Μιλώντας για την μεγάλη «πληγή» της γραφειοκρατίας, ο κ.Θεοδωράκης υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει Ανεξάρτητη Αρχή Νομοθεσίας που θα αναλάβει τον ρόλο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, θα συμβουλεύει την Βουλή για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και θα διατυπώνει το Τελικό Κείμενο του κάθε νόμου.

Ο κ.Θεοδωράκης πρότεινε ανασχεδιασμό της λειτουργίας του δημοσίου με προτεραιότητα στους τομείς που επη��εάζουν την οικονομία και τη δημόσια υγεία, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται με έναν αντικειμενικό και ουσιαστικό τρόπο

Το Ποτάμι πρότεινε επίσης την θέσπιση Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς με υπερεθνικές εξουσίες έρευνας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Τσοχατζόπουλου.

Το Ποτάμι, όπως τόνισε ο κ.Θεοδωράκης υποστηρίζει την κατάργηση των διακρίσεων.

Οι Ποταμίσιοι υποστηρίζουν την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ισχύουν για αντίστοιχα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Να επιτραπεί, όπως είπε στους καθηγητές των δημοσίων σχολείων να κάνουν φροντισ��ηριακά μαθήματα

Όσον αφορά τα ΜΜΕ, σύμφωνα με τον κ.Θεοδωράκη, πρέπει να υπάρξει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για επταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανασύσταση του ΕΣΡ, συνδυασμός της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα ηλεκτρονικά μέσα με τη διαδικασία της αδειδότησης.

Το Ποτάμι ζητεί να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης και τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πολιτών στην αξιολόγηση των δικαστών .

Επίσης προτείνει με τυχαία δημόσια δειγματοληψία να ελέγχονται όλες οι κατηγορίες των υπόχρεων πόθεν έσχες και να πολλαπλασιάζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην κατηγορία με τις περισσότερες μαύρες τρύπες.

Η κύρια πρότασή του Ποταμιού στην Υγεία αφορά στην καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ

Για το χρέος σημείωσε ότι η διευθέτησή του, «πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν», καθώς επίσης «να τεθεί και το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» καθώς «η ουσία είναι ότι το χρέος μας έπρεπε να είναι 29 δισ. λιγότερο».

Ο κ.Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας, ενώ για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι αφού δε�� μπορεί να υπάρξει διαγραφή για τις επιχειρήσεις να γίνει μετοχοποίηση ώστε να καταστούν βιώσιμες. «Να επιτραπεί το κούρεμα του δανείου κατόπιν κοινής συμφωνίας δανειστή-δανειολήπτη εξωδικαστικά, χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθεί κάτι τέτοιο απιστία» πρόσθεσε. Είναι απαραίτητη όπως είπε η ριζική αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Θεοδωράκης τόνισε πως δεν μπορεί ένα σπίτι μιας οικογένειας μέχρι 100 τ.μ. δεν μπορεί να φορολογείται.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να πάνε σε πραγματικές επιχειρήσεις, ενώ όσον αφορά την μαύρη εργασία τόνισε πως η θεσμοθετημένη συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να είναι σημαντική

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις επιμέρους μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο Περιβάλλον, τον Τουρισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την θαλάσσια έκταση της χώρας και την εκμετάλλευσή της, τονίζοντας ότι «είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα» για «ένα κράτος που είναι ανοιχτό στον έλεγχο από τους πολίτες, με διαφάνεια, ισονομία, και αποτελεσματικές διαδικασίες», «μια οικονομία που παράγει και εξάγει», «ένα κοινωνικό κράτος που καλύπτει βασικές ανάγκες ισότιμα για όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολύ αδύναμους, και χωρίς προνόμια για τις συντεχνίες».
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top