Ο κύβος ερρίφθη: Φθηνότερο αέριο για την Ελλάδα!

Συμφωνία ΔΕΠΑ με Αζέρους, σε ισχύ από το 2019 – Έρχεται και με Ρώσους;

Φθηνότερο αέριο για την Ελλάδα θα σημάνει η υπογραφή της συμφωνίας που επετεύχθη μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τους Αζέρους.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μπακού, προβλέπει την προμήθεια 1 δισ. ευρώ και ανοίγει την πόρτα για φθηνότερο φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και βιομηχανία καθώς για πρώτη φορά η φόρμουλα τιμολόγησης ακολουθεί την εμπορική πολιτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τον υπολογισμό της τιμής βάσει της διακύμανσης του πετρελαίου (με τον οποίο γίνεται η αγορά από τη Gazprom), στη συμφωνία με τους Αζέρους προβλέπεται ότι θα υπολογίζεται και η τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κέντρα διακίνησης.

Η συμφωνία για την προμήθεια θα εφαρμοστεί από το 2019 ��αι το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του ΤΑΡ. Πολλοί, εκτιμούν ότι μετά και αυτή την εξέλιξη ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου και από τη GazProm.

Όπως σας έχουμε αναφέρει, ούτως ή άλλως, αν ως το τέλος του 2013 δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Gazprom, είναι πιθανό η Ελλάδα να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top