Ο κύριος Παπακωνσταντίνου ξαναχτυπά,δηλώνοντας περήφανος για τα μνημόνια και την λίστα Λαγκάρντ

Δείτε την συνέντευξη που κάνει το γύρο του κόσμου

Την ώρα που οι Γερμανοί διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας δηλαδή ένα νέο μνημόνιο με νέα μέτρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου που μαζί με τον κ.Παπανδρέου αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης δηλώνει πως έχει την συνείδηση του καθαρή τόσο για τα όσα έκανε όσο και σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ!

«Έχω καθαρή συνείδηση σε σχέση με όσα έκανα ως υπουργός Οικονομικών. Όσοι έχουν κάποια απόσταση βλέπουν ότι ήταν αναγκαία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος αισθάνεται μάλιστα περήφανος καθώς όπως ο ίδιος υποστηρίζε�� κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών δεν έχει μειώσει το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή του BBC, Hard Talk, παραδέχθηκε ότι αποτελεί μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα, όμως, όπως είπε, ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όπου κατηγορεί τους πάντες και ειδικά εκείνους που έβαζαν τις υπογραφές.

«Ήμουν ο άνθρωπος που έκλεισα τη μουσική, άνοιξα τα φώτα και σταμάτησα το πάρτι και σε κανέναν δεν αρέσει ένας τέτοιος άνθρωπος. Δυστυχώς υπάρχει ακόμα πολλή άρνηση στη χώρα, καθώς για πολύ καιρό ορισμένα κόμματα προσποιούνταν ότι υπήρχε άλλος δρόμος, ακόμα και ο νυν πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη Λίστα Λαγκάρντ είπε: «Έχω καθαρή συνείδηση γιατί προσπάθησα να κάνω ό,τι είναι αναγκαίο για να εκμεταλλευτώ τις πληροφορίες της λίστας και να κυνηγήσω τη φοροδιαφυγή. Εάν με ρωτάτε εάν οι χειρισμοί θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί, θα πω ναι».

Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε πως δεν γνωρίζει ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του από τη λίστα, την οποία ο ίδιος είχε παραδώσει ακέραιη στο ΣΔΟΕ μετά από την αρχική παραπομπή των 20 ονομάτων των μεγαλύτερων φοροφυγάδων. Όπως συνέχισε, το ερώτημα παραμένει γιατί δε διερευνήθηκε το αντίγραφο του CD που παρέδωσε στο ΣΔΟΕ, ενώ παράλληλα τόνισε πως πολλοί βουλευτές δεν πείστηκαν από την εξάμηνη διαδικασία για την παραπομπή του.

��ρωτώμενος για το χειρισμό του CD που είχε παραλάβει από τη Γαλλία, το οποίο αγνοείται, είπε ότι δεν το πρωτοκόλλησε διότι δεν το είχαν πρωτοκολλήσει ούτε οι Γάλλοι, εφόσον επρόκειτο για παράνομες πληροφορίες καθώς είχαν αποσπαστεί από τις ελβετικές αρχές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ολόκληρη τη λίστα την παρέδωσε στο ΣΔΟΕ μήνες μετά τα πρώτα 20 ονόματα και ενώ ήταν ξεκάθαρο πως δε σημειωνόταν πρόοδος στις έρευνες, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είχε ζητήσει επανειλημμένα από το ΣΔΟΕ να προχωρήσει την έρευνα.

Ζήτησε να εξηγήσει κάποιος γιατί δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα από τους φοροφυγάδες της λίστας, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος υπουργός Οικονομικών που πήρε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωσε ότι εκείνος κράτησε για περισσότερο διάστημα τη λίστα από τον ίδιο χωρίς να την αξιοποιήσει. Πρόσθεσε ότι «πολύ βολικά» τώρα ο κ. Βενιζέλος είναι στην κυβέρνηση και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκει τρόπο να πέσει η ευθύνη στο μόνο άτομο που δεν προστατεύεται από κανένα κόμμα.

«Εγώ ήμουν αυτός που αναζήτησα τη λίστα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου , ενώ σε ερώτηση για το αν τον έχουν παγιδεύσει: «Είναι ακριβώς αυτό που λέω».

Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε πάντως πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, παρά το τοξικό πολιτικό περιβάλλον και το γεγονός ότι όλοι ψάχνουν κά��οιον «να ρίξουν στους λύκους» επιρρίπτοντάς του όλη την ευθύνη.

Όσο για το τι θα έκανε αν χειριζόταν από την αρχή τη λίστα σίγουρα, ο κ.Παπακωνσταντίνου απάντησε πως θα την πρωτοκολλούσε, αναλαμβάνοντας το ρίσκο διαρροής της ή κήρυξής της ως παράνομης.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η χώρα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί και νέο δάνειο διάσωσης, και ενδεχομένως κάποια ελάφρυνση χρέους, η οποία μπορεί να έρθει με τη μορφή της μείωσης επιτοκίων ή επιμήκυνσης της λήξης των δανείων.

Όταν ρώτησαν τον κ.Παπακωνσταντίνου για την αρχική αντίδραση της Μέρκελ στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο πρώην υπουργός είπε: «Χρειάστηκε πολύς καιρός για να πείσουμε την Α.Μέρκελ ότι δεν υπήρ��ε άλλη διέξοδος από τη διάσωση. Μια σειρά χωρών -και κυρίως η Γερμανία- πίστευαν ότι εάν η Ελλάδα έπαιρνε και άλλα μέτρα λιτότητας, δεν θα χρειαζόταν διάσωση, γιατί οι αγορές θα πείθονταν και θα συνέχιζαν να δανείζουν». Ο ίδιος, όπως είπε, γνώριζε εξ αρχής ότι αυτό δεν ήταν παρά μία φαντασία

Δείτε ένα απόσπασμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top