Eurogroup: «Όχι» στην Ελλάδα για την εκταμίευση του 1 δισ. Ευρώ

O «νόμος Κατσέλη» είναι το βασικό εμπόδιο για την εκταμίευση

«Όχι» στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup.

Η συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης αποφάσισε αρνητικά αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση τoυ Eurogroup στις 5 Απριλίου. 

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και σε λίγη ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα:

Το μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα είναι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει, προς το παρόν την εκταμίευση του ενός δις των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS και SMPs) προς την Ελλάδα, θα στείλει το Eurogroup από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σώματος Μάριο Σεντένο, τον Αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς.

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση και οι τέσσερις έστειλαν το ίδιο μήνυμα: υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνικές υποχρεώσεις η οποία και θα καταγραφεί από το eurogroup, ωστόσο μένουν ανοικτά θέματα, το βασικότερο εκ των οποίων είναι η αναμόρφωση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ενυπόθηκα δάνεια. Όλοι παραδέχθηκαν ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προχωρήσει σε σχέση με την 27η Φεβρουαρίου, όταν και παρουσιάστηκε η έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, όμως το ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η εκταμίευση θα μπορέσει να γίνει όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση ότι το προαπαιτούμενο αυτό έχει εκπληρωθεί, τότε «το αργότερο μέχρι επόμενο eurogroup» θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι «θα πρέπει να έχει συναντηθεί προηγουμένως το euro working group» και να έχει πιστοποιήσει την πρόοδο, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση θα έρθει ως τη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου.

«Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την Ελλάδα, βάσει της πολύ λεπτομερούς έκθεσης των θεσμών, θα αξιολογήσουμε την πρόοδο επί των δεσμεύσεων που έχει γίνει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Μ.Σεντένο. 

«Η αίσθηση που έχουμε είναι σχετικά θετική σε σχέση με αυτό το θέμα και η αξιολόγηση θα γίνει σήμερα, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε.

«Θα ακούσουμε από τους θεσμούς την έκθεση προόδου που έχει επιτευχθεί και τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύ δουλειά και αναμένουμε από τους θεσμούς να μας πουν  ακριβώς που είμαστε και έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε πολύ πολύ κοντά στο να κλείσει και ο φάκελος για την αφερεγγυότητα, όποτε θα είμαστε θετικοί και προς αυτό - εξάλλου πρέπει να τονίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα μπόρεσε και γύρισε στις αγορές εκδίδοντας ένα δεκαετές ομόλογο, και αυτό είναι εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα και την κανονική της πρόσβαση στις αγορές», κατέληξε.

«Συζητάμε επί πολλών εκθέσεων για διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, την οποία βλέπουμε σήμερα και θα πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση όταν συνεδριάσουμε τις επόμενες ώρες, αλλά ήδη αρκετή πρόοδος είναι εμφανής», δήλωσε ο Όλαφ Σόλτς.

 

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top