Πώς να κυκλοφορήσετε νόμιμα το ΙΧ σας με το 1/3 των τελών κυκλοφορίας!

Διαβάστε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό

Πώς να κυκλοφορήσετε το ΙΧ με το 1/3 τελών κυκλοφορίας

Έχετε σκεφθεί ποτέ πώς υπάρχει τρόπος να κινήσετε το αυτοκίνητό σας, του οποίου έχετε καταθέσει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην Εφορία, κανονικά και με το Νόμο;

Αν η κρίση σας έχει οδηγήσει να έχετε τις πινακίδες να "κάθονται" στην Εφορία γιατί είναι υπερβολικά τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός σας, υπάρχει η εναλλακτική λύση, καθόλα νόμιμη, για να το έχετε πχ το καλοκαίρι στις διακοπές σας και να το κινείτε ενδιάμεσα για να μην "σκουριάσει"!

Τέλος Δεκεμβρίου για παράδειγμα για ένα αυτοκίνητο των 2.000 κ.ε. δεν πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας και πάτε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους για τις Εφορίες και καταθέτετε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας.

Την Άνοιξη δηλαδή ένα τρίμηνο μετά με ασφαλιστήριο μιας ημέρας  -αν έχετε διακόψει το κανονικό- επισκέπτεστε την Εφορία σας και ζητάτε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας τη γνωστή χάρτινη Μ, πληρώνοντας 10 ευρώ για μία ημέρα.

Με αυτή την προσωρινή άδεια μπορείτε  το όχημά σας να το μετακινήσετε νόμιμα για επισκευή στο συνεργείο σας, για βόλτα ώστε να ελεγχθεί η επισκευή ακόμη και για έλεγχο σε ΚΤΕΟ.

Η ΑΑΔΕ σε εγκύκλιό της σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Εξαιρετικά και μέχρι δύο φορές ετησίως επιτρέπεται η κυκλοφορία ενάριθµων ασφαλισµένων αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης, για τα οποία έχει υποβληθεί δήλωση ακινησίας, με προσωρινή άδεια διάρκειας μέχρι τριών (3) ηµερών κατ’ έτος αποκλειστικά και µόνο για την παράδοσή τους σε σηµεία συλλογής οχηµάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), µε τη σχετική ένδειξη επί του εντύπου αυτής ή για την επισκευή και έλεγχο από ΚΤΕΟ. Άπαξ ετησίως µπορεί να χορηγείται προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και για τα ανάριθµα ασφαλισµένα αυτοκίνητα ή τις µοτοσικλέτες, µε την ίδια ως άνω συνολική διάρκεια, αποκλειστικά και µόνο για τη µετάβασή τους από τον τόπο αγοράς ή τελωνισµού τους στον τόπο ταξινόµησης και για την επισκευή ή έλεγχο από ΚΤΕΟ.Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και µόνο από τον προϊστάµενο της αρµόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, αφού καταβληθεί για κάθε ηµέρα, και ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή µοτοσυκλέτας, το ποσό των δέκα (10) ευρώ ή τριών (3) ευρώ αντίστοιχα για τα αυτοκίνητα ή τις µοτοσυκλέτες».

Μόλις καλοκαιριάσει,  πχ Ιούνιο , Ιούλιο, Αύγουστο, πηγαίνετε στην Εφορία σας, ζητάτε τις κανονικές σας πινακίδες πίσω μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και κυκλοφορείτε το όχημα σας κανονικά.

Στο παράδειγμα των 2.000 κ.ε. για τους τρεις μήνες πληρώνετε τα 4/12 των τελών κυκλοφορίας δηλαδή 690 χ 4: 12= 230 ευρώ και όχι ολόκληρο το ετήσιο ποσό των 690 ευρώ.

Μόλις λήξει το τρίμηνο καταθέτετε πάλι τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην Εφορία.

Από τότε και μέχρι το τέλος του έτους μπορείτε να κάνετε χρήση της προσωρινής άδειας άλλες δύο ημέρες  (αν έχετε κάνει χρήση μίας ημέρας την άνοιξη) καθώς ο νόμος δίνει δυνατότητα έως 3 ημέρες ετησίως.

Με τον τρόπο αυτό ούτε το αυτοκίνητο χαλάει και θα έχετε πληρώσει συνολικά 230  ευρώ για το τρίμηνο και 20 ευρώ για τρεις ημέρες ετησίως.  Σύνολο 250 ευρώ και όχι 690 στο παράδειγμα των 2.000 κ.ε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top