Απειλεί 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τα κόκκινα δάνεια

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ξαφνικό θάνατο για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός για τα κόκκινα δάνεια.

Μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις ο νόμος θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Το υπουργείο Oικονομίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών προσπαθούν να διαμορφώσουν τα τελικά κριτήρια, ωστόσο ακόμα υπάρχει χάσμα απόψεων.

«Πολλοί συνάδελφοι έχουν πάρει δάνεια με υποθήκη το σπίτι τους και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν. Με αποτέλεσμα να φοβούνται να χάσουν το σπίτι τους και τη δουλειά τους ακόμα» τονίζει στο STAR ο Κυριάκος Ελμαλόγλου, ελεύθερος επαγγελματίας.

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που για να πάρουν δάνειο έβαλαν υποθήκη ακίνητα, ακόμα και την πρώτη κατοικία. Αυτή τη στιγμή είναι παντελώς απροστάτευτοι καθώς λόγω εμπορικής δραστηριότητας δεν μπορούν να μπουν στο Νόμο Κατσέλη.

Οι επιχειρηματίες στην καλύτερη περίπτωση είναι μουδιασμένοι καθώς εδώ και μήνες ακούν για ρυθμίσεις δανείων που ακόμα όμως δεν έχουν δει.

«Οπωσδήποτε θα διευκολύνει κάπως την κατάσταση αλλά το σπουδαιότερο από όλα είναι να μπορέσουν να ελευθερωθούν τα κεφάλαια που έχει ο κόσμος μέσα στις τράπεζες. Αν δεν ελευθερωθούν αυτά δεν θα γίνει τίποτα» τονίζει ο αργυροχρυσοχόος Δημήτρης Ρουσσανίδης.

Αργός ή ακαριαίος θάνατος της επιχείρησης τους είναι το δίλημμα που τίθεται σε τουλάχιστον 80.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

«Ο χειρότερος συμβιβασμός είναι η καλύτερη δικαστική απόφαση για τους ανθρώπους της αγοράς. Αυτό το γνωρίζουμε και θα επιδιώξουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό για τη ρύθμιση των χρεών. Όμως δεν γνωρίζουμε πόσες από τις τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να πάνε σε αυτό το συμβιβασμό τελικά θα επιβιώσουν ή θα κλείσουν» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι τα κριτήρια ένταξης στο μηχανισμό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να θέλει να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Η χρονική διάρκεια αποτελεί άλλο ένα αγκάθι: το υπουργείο οικονομίας ζητά δυο χρόνια, ενώ οι δανειστές λένε ένα χρόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top