Διαφωνία Ντράγκι – Σόιμπλε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Ευρωζώνη

Τι είπαν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ;

Διαφωνία Ντράγκι – Σόιμπλε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Ευρωζώνη

​Έντονη διάσταση απόψεων εμφάνισαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίσει να εξασθενεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευσή του να προχωρήσει, εάν χρειαστεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καλώντας τις κυβερνήσεις που έχουν περιθώριο να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές τους πολιτικές.

Αντίθετη ήταν η άποψη του κ. Σόιμπλε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας αμερικανικού τύπου ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία περιλαμβάνει μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων και ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Οι διαφορές αυτές δείχνουν την έλλειψη του κοινού μετώπου στην άσκηση πολιτικής στην Ευρωζώνη, ενώ η οικονομία της συνεχίζει να επιδεινώνεται και το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 40% να εισέλθει στην τρίτη ύφεσή της από το 2008», αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι το μέλλον μας θα είναι πολύ καλό, εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις τώρα. Όσες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα, θα έπρεπε να εκμεταλλευθούν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου φαίνεται ότι τώρα όλες αυτές οι κυβερνήσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνουν τα σωστά πράγματα και αυτό είναι, ότι εάν δεν κάνουν τα σωστά πράγματα θα εξαφανισθούν για πάντα από το πολιτικό σκηνικό, καθώς δεν θα επανεκλεγούν», δήλωσε με νόημα ο Μάριο Ντράγκι.

Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις όμως του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε ότι χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από τις κυβερνήσεις.

«Η Ευρωζώνη έχει 18 μέλη και ένα νέο κύμα νομισματικής στήριξης θα απειλεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα ηθικού κινδύνου, χαλαρώνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Με τη νομισματική πολιτική δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αυτά πρέπει να λυθούν με αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς δεν έχουμε δημοσιονομική και οικονομική ένωση. Η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να διευκολύνει, αγοράζοντας χρόνο».

Μάλιστα σε εκδήλωση που έγινε στο Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να ενισχυθεί υπογράφοντας επιταγές, καλώντας την Γαλλία και την Ιταλία να κάνουν περισσότερα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι υπάρχει προοπτική ύφεσης για την γερμανική οικονομία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια εξασθένηση της ανάπτυξης, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζονται υπερβολικά πολύ στην ΕΚΤ και υπέδειξε τη Γαλλία και την Ιταλία, ως τις χώρες που θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, παραδέχθηκε ότι οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τον αποπληθωρισμό, θα πρέπει να προσεχθούν, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις εξασθένησης της γερμανικής οικονομίας, αποδεικνύει ότι καμία χώρα δεν είναι άτρωτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top